Pelosi: Orice acord comercial între Washington și Londra va trebui să nu submineze Acordul din Vinerea Mare

  • 14 August 2019 19:45
Pelosi: Orice acord comercial între Washington și Londra va trebui să nu submineze Acordul din Vinerea Mare

Un acord comercial între SUA și Regatul Unit care ar submina Acordul din Vinerea Mare nu ar avea nicio șansă să fie votat în Congres, a declarat miercuri președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, potrivit Reuters, preluat de AGERPRES.

''Indiferent ce formă ia, nu vom permite ca Brexitul să poată periclita Acordul din Vinerea Mare, inclusiv frontiera omogenă dintre Republica Irlanda și (provincia) Irlanda de Nord'', a menționat democrata Pelosi într-o declarație.

În acordul negociat de fostul premier Theresa May cu Uniunea Europeană, Marea Britanie s-a angajat să apere integritatea propriei piețe interne și locul Irlandei de Nord în interiorul ei. Londra a precizat că nu dorește o ''frontieră dură'' între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, susținând că vizează evitarea controalelor prin intermediul viitoarelor relații economice între UE și Marea Britanie. Dacă acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune ''soluții specifice pentru a trata circumstanțe unice''.

În absența unor asemenea soluții, Marea Britanie va ''menține o conformitate deplină cu acele reguli ale pieței interne și ale uniunii vamale care, acum sau în viitor, sprijină cooperarea Nord-Sud, economia în întreaga insulă (Irlanda) și protecția Acordului din Vinerea Mare din 1998''.

Acordul garantează că nu va exista ''nicio nouă barieră normativă'' pentru firmele nord-irlandeze, care vor avea ''acces neîngrădit'' în restul Marii Britanii.

Cele două părți, Regatul Unit și UE, admit că acordul din 1998 recunoaște dreptul dobândit prin naștere al tuturor oamenilor din Irlanda de Nord de a fi irlandezi, britanici sau ambele.

În urmă cu o săptămână, ministrul de externe britanic Dominic Raab a afirmat, după o întrevedere cu președintele american Donald Trump desfășurată la Washington, că există un apetit imens pentru încheierea unui acord comercial post-Brexit între SUA și Regatul Unit, dar a precizat că mai este mult de lucru în această privință.

Aflat în vizită la Londra la începutul lunii iunie, Donald Trump a dat asigurări că Regatul Unit va putea obține un acord comercial "fenomenal" cu SUA după retragerea din Uniunea Europeană, salutând modul în care fostul premierul britanic Theresa May a gestionat negocierile cu UE privind Brexitul. 

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău