Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va începe pe 8 octombrie. Și moaștele Sfântului Pantelimon vor fi aduse la Iași

  • 27 Septembrie 21:00
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va începe pe 8 octombrie. Și moaștele Sfântului Pantelimon vor fi aduse la Iași

Pelerinajul la Mitropolia Moldovei și Bucovinei prilejuit de Hramul Sf Parascheva va începe marți, 8 octombrie, de la ora 6,00, odată cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva, iar lângă racla cu moaștele sfintei urmează a fi aduse, de la o mănăstire de pe Muntele Athos, și moaștele Sfântului Pantelimon, transmite Agerpres.

Directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, preotul Lucian Apopei, a declarat că racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cursul dimineții de 8 octombrie, în cadrul tradiționalei procesiuni, și va fi depusă ulterior în baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană, transmite G4Media

Potrivit sursei citate, în acest loc va rămâne până când rândul de închinare va putea fi gestionat din interiorul lăcașului de cult, moment estimat a fi începând de marți, 15 octombrie.

Preotul Lucian Apopei a declarat, totodată, că anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon.

„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Așadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iași în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli”, a declarat preotul Lucian Apopei, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Conform sursei citate, în data de 14 octombrie 2024, ziua de prăznuire a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Pentru cei care nu vor reuși să fie prezenți în preajma zonei amenajate, slujba va putea fi urmărită și de la distanță, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate în mai multe locații. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Sat
22
Sun
17
Mon
14
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău