Peisaje a 34 de artiști sunt expuse la Muzeului Național de Artă al Moldovei

  • 18 Iunie 2022 19:53
Peisaje a 34 de artiști sunt expuse la Muzeului Național de Artă al Moldovei

O expoziție reprezentativă a culturii naționale în artele vizuale aduce publicului 34 de nume notorii de pictori. Selecția de opere cuprinde o evoluție a școlii din Moldova și valorifică semnificația genului pictural în cultura națională – peisajul, precizează un comunicat de presă al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

„Expoziția tematică „Peisajul între realitate și imaginație” însuflețește un ideal armonios de Țară și tendința de a poetiza motivele vieții. Simboluri stilizate, precum lucrarea „Stâna” lui Gheorghe Jalbă, „Valea adâncă” de Valentina Rusu-Ciobanu, răspândesc culorile pe pânzele artiștilor și transmit uimire, frumusețe și o percepție onirică a peisajului. Eleonora Romanescu reconstituie vederile panoramice ale peisajului rural, de toamnă, cu un colorit bogat și intens ce accentuează contrastele. „Drumul spre codru” – sinteza impresiilor îl conduce pe Mihail Petric la activizarea culorii, dar el rămâne atent la realitatea materială și gradațiile spațiale. Între sacru și profan se situează peisajul lui Tudor Zbârnea, din care zvâcnesc lumini vii de galben, iar casele, asemenea unui vis, adaugă elemente spirituale culorilor teriene ce transmit un dor viu din ceea ce suntem făcuți – origini, rădăcini, se arată în comunicat.

„Este importat să ne cunoaștem cultura și pe cei care au contribuit la crearea patrimoniului național. Este o mândrie de țară să avem pictori expuși în expoziții permanente la Bruxelles, precum Serbinov. Dar este și mai important să îi cunoaștem acasă, să vorbim despre ei, la rândul lo,  artiștii să se simtă apreciați în Moldova. Expoziția include artiști din generația de aur, precum Ada Zevin, Mihai Grecu, dar parcursul ei se prelungește până astăzi, putând să îi admirăm pe Gheorghe Oprea, Elena Bontea, Tudor Zbârnea”, au menționat pentru IPN organizatorii vernisajului.

Expoziția este deschisă publicului până pe 31 iulie.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău