Pedagogii din R. Moldova se pregătesc de PROTESTE

  • 09 Septembrie 2015 15:04
Pedagogii din R. Moldova se pregătesc de PROTESTE

Pedagogii se pregătesc de proteste și le cer autorităților majorarea salariilor cu 50 la sută începând din 1 ianuarie 2016, dar și crearea unor condiții de muncă mai atractive pentru cadrele didactice de calitate.

Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a reprezentanților Federației Sindicale a Educației și Științei. Ministerul Educației nu a reacționat deocamdată la aceste revendicări.

Deși profesorii au obținut anul trecut, tot prin proteste, o majorare de aproximativ 25-30 la sută a salariilor, acesta s-a dovedit a fi nesemnificativă, pe fonul creșterii prețurilor și a devalorizării leului, după cum afirmă președintele sindicatului pentru educație și științe din raionul Drochia, Dumitru Ene.

„După devalorizarea monedei naționale, după furtul acela care a avut loc în republică, majorarea salariilor cu 30 de procente pe care am câștigat-o anul trecut, putem spune că este egală cu zero. În plus, plățile la serviciile comunale, la produse au crescut cu mult”, a declarat Dumitru Ene.

Totodată, sindicaliștii din educație cer modificarea sistemului de impozitare a salariilor, dar și politici de atragere a cadrelor didactice tinere și performante, potrivit președintei sindicatului pentru educație și științe din raionul Hâncești, Ana Cimpoieș.

„Dacă s-a majorat salariul, au trecut de la impozitul de 7 procente, la 18 procente și, practic, ceea ce s-a adăugat nu a fost în buzunarul omului, dar s-a dus pentru impozite. Sistemul de învățământ din Republica Moldova rămâne fără cadre didactice. Pensionarii nu mai au putere. La 77 de ani un pedagog este invitat să facă educație de calitate”, a mărturisit Ana Cimpoieș.

Totodată, pedagogii așteaptă revizuirea programelor școlare, despre care autoritățile din domeniu vorbesc în ultimii ani.

„Înșiși copiii sunt nemulțumiți de faptul că sunt foarte multe discipline, că nivelul este unul teoretic. Școala nu le oferă copiilor ceea ce viața cere ulterior de la ei”, a declarat președintele sindicatului raional Ștefan-Vodă, Victor Sînchetru.

Ministerul Educației nu a comentat deocamdată aceste revendicări. Fostul ministru al Educației, Maia Sandu, declarase anterior că a fost elaborat un program național pentru atragerea în sistem a profesorilor de calitate și că ar exista o înțelegere cu Banca Mondială asupra unui credit de 15 milioane de dolari pentru implementarea acestuia. Totodată, în ceea ce privește revizuirea curriculară a fost elaborat Cadrul Național de Referință, care ar trebui adoptat și implementat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău