Pearl Harbor 2.0. Japonia avertizează SUA de vulnerabilitatea insulelor Hawaii în fața unui potențial atac al Rusiei sau Chinei

  • 03 Iulie 2021 15:28
Pearl Harbor 2.0. Japonia avertizează SUA de vulnerabilitatea insulelor Hawaii în fața unui potențial atac al Rusiei sau Chinei

Rusia și China își coordonează exercițiile militare pentru a amenința nu numai Taiwanul, ci și Insulele Hawaii, a precizat un înalt oficial japonez din ministerul apărării, care a avertizat Statele Unite asupra unui atac surpriză, cum a fost cel de la Pearl Harbor, comunică defenseromania.ro.

China și Rusia se pregătesc împreună pentru un conflict major, care va exploda în regiune, a precizat oficialul japonez, potrivit publicației Washington Examiner. „Trebuie să descurajăm China, și nu numai China, ci și Rusia, pentru că, așa cum v-am spus, își fac temele împreună”, a declarat Yasuhide Nakayama, adjunct al ministrului apărării, pentru Institutul Hudson, la începutul acestei săptămâni.

Insulele Hawaii țintă principală pentru un atac surpriză ruso-chinez

Nakayama a subliniat pe tot parcursul discuției că tensiunile din zona indo-pacifică au o influență directă asupra securității americane, în special datorită coordonării dintre China și Rusia. Oficialul a făcut inclusiv o paralelă cu atacului japonez de la Pearl Harbor, care a dus la intrarea SUA în cel de-al doilea război mondial, notează sursa citată.

„În urmă cu șaptezeci de ani, am atacat Pearl Harbor, dar acum SUA și Japonia [sunt] aliați foarte buni, unii dintre cei mai buni aliați din întreaga lume”, a precizat Nakayama, menționând că Rusia a efectuat recent exerciții navale în Pacific, foarte aproape de Insulele Hawaii. „Nu vreau să ne reamintim [atacul] de acum 70 de ani, dar trebuie să fim atenți la ceea ce fac rușii. Exercițiile au loc în zona coastelor vestice a acestei zone, Honolulu, adică, Hawaii. ”

Oficialii ruși au descris „tragerile lor cu rachete și artilerie” în Pacific, ca pe o verificare a echipamentului. „În cursul activităților, navele de război au respins atacul aerian al unui inamic național”, a informat, pe 23 iunie, biroul de presă al Flotei ruse a Pacificului. „Exercițiul a avut ca scop verificarea fiabilității armamentelor de la bordul navelor, într-un climat cald.”

Pentru Nakayama, astfel de operații arată clar că Japonia și SUA au o problemă comună, care trebuie descurajată în comun, precizează publicația Washington Examiner.

"Din Honolulu până în Japonia, această zonă de 4100 de mile marine se încălzește - chinezii și rușii vin în această zonă", a precizat Nakayama. „Deci, [pentru] Statele Unite, linia de protecție va fi puțin mai înapoi.”

SUA și Japonia avertizează China sa nu atace Taiwanul 

Vulnerabilitatea Taiwanului la o invazie chineză a devenit în ultimele luni o preocupare a strategilor, pe măsură ce trupele chineze își intensifică exercițiile militare în jurul insulei. Nakayama a subliniat că este necesar ca națiunile democratice să asigure supraviețuirea Taiwanului.

„Trebuie să protejăm Taiwanul ca țară democratică”, a spus Nakayama înainte de a sugera că liderii mondiali ar fi putut greși în timpul Războiului Rece, când au părut să admită că Taiwanul se va reuni în cele din urmă cu China. "A fost corect? ... Nu știu."

Ministerul de Externe al Chinei a protestat, pe 29 iunie, împotriva referirii la Taiwan ca „țară” și a susținut că Tokyo încearcă să descrie China ca o amenințare pentru a-și justifica propria înarmare, precizează Washington Examiner.

"Acest lucru este extrem de iresponsabil și periculos", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin. „Politicianul în cauză se referă la Taiwan ca„ țară ”în mai multe rânduri, încălcând grav principiile enunțate în cele patru documente politice, inclusiv Declarația comună China-Japonia și angajamentul său solemn și reiterat de a nu vedea Taiwanul ca o țară. Rugăm Japonia să clarifice și să ne asigurăm, că astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău