Pe urmele unuia dintre cei mai mari artiști europeni, cu rădăcini basarabene
-
06 Iunie 2016 19:05
O serie de evenimente, printre care conferințe științifice, proiecția mai multor filme și dezvelirea unui bust la Leova, în memoria artistului Idel Ianchelevici, născut în această localitate, sunt organizat zilele acestea de către Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău.Manifestările sunt organizate cu prilejul președinției României în…
O serie de evenimente, printre care conferințe științifice, proiecția mai multor filme și dezvelirea unui bust la Leova, în memoria artistului Idel Ianchelevici, născut în această localitate, sunt organizat zilele acestea de către Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău.
Manifestările sunt organizate cu prilejul președinției României în Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Astăzi, la Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova în prezența mai multor ambasadori acreditați la Chișinău dar și oaspeți veniți de la București, a avut loc conferința ”Idel Ianchelevici – omul și opera”.
Idel Ianchelevicis-a născut în 1909, în Basarabia, pe atunci parte a Imperiului Țarist, într-o familie de agricultori evrei. S-a format ca artist în România, dar și-a realizat operele, printre care mii de desene și zeci de monumente, 20 dintre care de for public, în străinătate. Absolvent al Artelor Frumoase în Liege, Belgia, studii pe care le-a absolvit cu Magna cum Laudae, în numai doi ani, artistul cu rădăcini basarabene a înființat un muzeu propriu, iar în 1948 a fost desemnat ambasadorul Israelului în lume. În 1985, la aproape 10 ani de când și-a expus lucrări la Teatrul Național din București, cu prilejul vizitei suveranilor belgieni în România, artistul a decis să doneze 350 de desene în tuș și opt sculpturi Muzeului Național de Artă al României. Șeful Secției Muzeul Colecțiilor de Artă din cadrul instituției, Liliana Chiriac.
”El spunea: la temelia oricărei creații se află sentimentul. Nu sunt decât sculptor. Vorbesc despre ceea ce simt. Își amintea cu drag de locurile natale spunând: imposibil să uit căldura pe care o simțeam când alergam pe prispa casei părintești, încălzită de soarele țării unde m-am născut. A iubit mult România, Basarabia, locul care a contribuit la conturarea identității sale”, a mărturisit Liliana Chiriac.
Marți la Leova, localitatea în care s-a născut Idel Ianchelevici, va fi dezvelit un bust al marelui artist, și va fi inaugurată o stradă cu numele său. Vicepreședintele Institutului Cultural Român, Nagy Mihaly Zoltan.
”Dacă ne gândim la sculpturile lui expuse în orașe importante din Olanda, Belgia dar și din alte țări, acolo este mult mai cunoscut decât în Basarabia. Cu organizarea acestei confernțe, cu dezvelirea bustului, vrem să recuperăm acest om care a devenit cel mai mare artist în Europa care a plecat din Basarabia”, a declarat Nagy Mihaly Zoltan.
În luna martie, România a preluat de la Ungaria președenția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, organizație care își propune să perpetueze memoria Holocaustului, să educe noile generații în spiritul acestei memorii.
”Dimensiunea educativă, culturală este una esențială în mandatul președenției Românești. Cred că unul din aspectele cele mai palpabile ale tragediei Holocaustului este faptul că a privat umanitatea de tezaurul de creativitate pe care comunitățile evreiești din regiune l-au adus”, a precizat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.
Printre cele 20 de monumente de for public realizate de artistul Idel Ianchelevici se numără cel din fața Primăriei din Saint Nikolas (Belgia) intitulat „Verbul", apoi, în incinta fostului lagăr de concentrare de la Brendoenk, lângă Bruxelles, a fost ridicat monumentul „Deținutul politic", iar lucrarea sa "Le plongeur" este simbolul orașului Liège. În 1990, omagiază martirii din decembrie 1989, donând două desene dedicate acestui moment. În același an recapătă cetățenia română și, în 1992, este ales Membru de Onoare al Academiei Române. Face o donație importantă Muzeului de Arte Vizuale din Galați, unde o sală poartă numele său.
A murit în localitatea Maisons Laffitte, la 26 iunie 1994.