Pe malul râului Nistru a apărut un complex de instalații de artă contemporană

  • 26 August 20:20
Pe malul râului Nistru a apărut un complex de instalații de artă contemporană

Amplasat la malul râului Nistru, satul Puhăceni, Anenii Noi - complexul sculptural întitulat „Nistreana. Tiras Ritual” a fost conceput de artista din Chișinău Valeria Barbas, aflată în rezidență artistică în regiune, transmite MOLDPRES.

Acesta include nouă instalații artistice care invită vizitatorii să se angajeze într-un dialog cu mediul, promovând o înțelegere mai profundă a valorii ecologice și culturale ale râului Nistru.

Proiectul a demarat prin acțiunea de salubrizare a râului Nistru și a ecosistemului aferent, având drept obiectiv sensibilizarea oamenilor, prevenirea poluării în vederea ameliorării mediului.

Potrivit Valeriei Barbas, de acest proiect este nevoie pentru că „râul Nistru se confruntă astăzi cu numeroase provocări ecologice, de poluare, de distrugere a habitatelor, precum și numeroase efecte ale schimbărilor climatice”.

Pornind de la ritualul cotidian rural de curățire a mediului și văruire a copacilor, proiectul „Nistreana. Tiras-Ritual” reprezintă un apel la acțiune pentru protejarea mediului și conștientizarea culturală a ecosistemului. În urma colectării deșeurilor, împreună cu localnicii din Puhăceni, și a reciclării, trunchiurile copacilor rupți de pe malul Nistrului au fost transformate de Valeria Barbas în instalații artistice, formând un complex sculptural.

În cadrul proiectului artista a organizat și un atelier de creație și reciclare pentru copiii din localitate, având drept finalitate trei panouri realizate într-o concepție modernă, devenite parte din expoziția în aer liber. Prin îmbinarea artei, naturii și comunității, complexul valorifică materiale naturale provenite din mediul local, precum și materiale reciclate, colectate în urma salubrizării râului.

Acest proiect este parte a programului de mobilitate și rezidență artistică Taxi Cultural - organizat de către Centrul de proiecte culturale Arta Azi, în parteneriat cu Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, cu suportul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Wed
20
Arhivă Radio Chișinău