Pe banii UE: Credite de 12,6 milioane de euro pentru producătorii de fructe și legume (Mold-street)
-
07 Septembrie 2021 15:15
În 2021, horticultorii au făcut investiții importante pentru a-și eficientiza munca, a majora productivitatea și a îmbunătăți calitatea produselor livrate pe piața internă și cea externă, informează Mold-street.com
Astfel, potrivit sursei citate, de la începutul acestui an, 82 de beneficiari din toată țara au accesat 84 de credite, fiindu-le alocată suma de 12,6 milioane de euro în cadrul programului Livada Moldovei, susținut de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții.
40,4% din credite au ajuns la producătorii de mere
Cele mai multe împrumuturi, 40,4%, au fost acordate producătorilor de mere, în timp ce producătorii de struguri de masă au accesat 22,6% din totalul de credite oferite în acest an, iar producătorii de prune - 11,9% din împrumuturi, potrivit unei note Agriculture and Finance Consultants (AFC) GmbH.
Investițiile cele mai importante au fost făcute pentru producerea, procesarea și păstrarea merelor, fiind vorba de 34 de credite în sumă totală de 5,44 milioane euro.
Producătorii de struguri de masă au primit 19 împrumuturi în valoare de 2,01 milioane de euro. Totodată, două proiecte de investiții în apicultură au însumat 1,17 milioane de euro.
Harta împrumuturilor arată că cele mai multe proiecte de investiții au fost finanțate în raionul Briceni, nouă în total, opt dintre care au fost orientate spre livezile de mere.
Urmează raionul Strășeni cu 7 proiecte de investiții în apicultură, în livezile de mere și prune, precum și în producerea strugurilor de masă. În raionul Ialoveni, în 2021 au fost accesate 6 credite în cadrul programului Livada Moldovei, iar în raioanele Anenii Noi, Căușeni, Edineț și Ocnița - câte cinci împrumuturi.
Sisteme antigrindină, de irigare și livezi
Întrucât grindina reprezintă un risc major pentru horticultură, 20 de proiecte de investiții au avut drept scop tocmai procurarea și instalarea sistemelor antigrindină.
Pentru a evita pierderile și a extinde perioada de păstrare a fructelor și legumelor, 16 beneficiari au primit credite pentru instalarea depozitelor frigorifice. Datorită finanțării oferite de Uniunea Europeană prin intermediul Băncii Europene de Investiții, 11 horticultori au procurat sisteme de irigare, 7 au investit în stivuitoare electrice, alți 7 în plantarea livezilor, iar 4 în instalarea panourilor fotovoltaice, care le permit producătorilor să reducă din cheltuielile pentru energia electrică.
Surse financiare au mai fost investite și în instalațiile de uscare a fructelor și legumelor, în liniile de sortare și procesare a materiei prime, precum și în instalațiile de tratare a apelor reziduale.
Anul trecut, prin intermediul liniei de creditare Livada Moldovei au fost finanțate proiecte în valoare de 17,1 milioane de euro a 100 de horticultori din toată țara. Totodată, au fost investite 6,6 milioane de euro în laboratoare și educație în domeniul horticol.
Livada Moldovei este o linie de creditare de 120 de milioane de euro, finanțată de UE prin intermediul BEI, care sprijină activitățile din întregul lanț valoric agro-alimentar, de la instruirea fermierilor până la recoltare.
Proiectul este cel mai mare din domeniul agricol și inițial era prevăzut pentru implementare în anii 2016-2022, dar ulterior a fost extins până în 2024. Se prognozează că la finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deși inițial era vorba de circa 52.000 de gospodării.