PE a aprobat: liber pentru fructele moldovenești

  • 18 Decembrie 2014 09:58
PE a aprobat: liber pentru fructele moldovenești

Merele, prunele și strugurii din Republica Moldova vor avea acces suplimentar pe piața Uniunii Europene.

Potrivit unei decizii de miercuri, 17 decembrie a Parlamentului European, Republica Moldova va putea exporta până la 40 000 de tone de mere, 10 000 de tone de struguri și 10 000 de tone prune în țările Uniunii Europene, fără taxe, datorită unei propuneri a eurodeputatului român, Sorin Moisă. Cantitățile respective vor dubla astfel contingentele de export deja disponibile agricultorilor moldoveni prin Acordul de liber schimb, în vigoare de la 1 Septembrie. Eurodeputații consideră că aceste măsuri ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldovenești. Relatează Ina Guțu.

Proiectul de rezoluție, votat cu 551 de voturi pro, 67 împotrivă și 23 de abțineri prevede dreptul Republicii Moldova de a exporta fără taxe pe piața europeană, până la 40 de mii de tone de mere, 10 mii de tone de struguri și 10 mii de tone de prune.

”Regulamentul aprobat este o demonstrație de solidaritate în fața greutăților, o gură de aer pentru un sector de importanță vitală pentru economia Republicii Moldova afectată de embargoul irațional rusesc, embargou care afectează și Uniunea Europeană”  a menționat în discursul de după vot, europarlamentarul român,  raportor  pentru relații comerciale cu Republica Moldova, Sorin Moisă.
Uniunea Europeană a propus o concesiune la importul de fructe proaspete moldovenești  ca răspuns la un apel urgent de susținere, venit din partea Chișinăului. Măsura vine în contextul unor relații comerciale preferențiale stabilite odată cu semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și UE, acord ratificat de Parlamentul European luna trecută, se arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.

Deși 90% din toate importurile din Republica Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de "preferințe comerciale autonome", fructele proaspete fac parte din cele 10 la sută importuri care nu erau incluse în acest regim.
 
După ce în septembrie 2013, Rusia a încetat să mai importe vinuri moldovenești, în vara acestui an, ca reacție la aprofundarea relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles, Moscova a impus embargo la fructele și conservele moldovenești.
Până la finele lunii noiembrie pierderile agricultorilor moldoveni în urma embargoului rusesc se ridică la 170 de milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,03 m/s
Sun
17
Mon
20
Tue
18
Wed
13
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău