Pe 21 septembrie creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului

  • 21 Septembrie 2022 10:28
Pe 21 septembrie creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului

Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărătești de peste an din calendarul bisericesc creștin-ortodox. Sărbătoarea Nașterii Domnului marchează începutul noului an, așa cum tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a marcat sfârșitul anului bisericesc.

Nașterea Maicii Domnului în popor se mai numește Sfânta Maria cea Mică. Sfânta Maria cea Mare este sărbătorită pe 28 august – este vorba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului. În popor se spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, moment în care se dă start lucrărilor agricole de toamnă, iar noul anotimp începe să-și intre în drepturi. În această zi, la fel ca și de Sfânta Maria cea Mare, nu se lucrează, pentru a nu pierde binecuvântarea și acoperământul (protecția) Maicii Domnului.

Sărbătoarea Sfânta Maria cea Mică este așteptată în toate localitățile din Republica Moldova, dar mai ales în cele ale căror biserici poartă numele Nașterii Maicii Domnului, unde se serbează Hramul bisericii și al satului sau orașului.

În traducere din limba ebraică, numele Maria ar însemna, conform diferitelor surse: „cea plăcută”, „stăpână”, „doamnă”, „steaua măririi”, „picătură de apă”. În limba greacă, numele Maria înseamnă „frumusețe” și „armonie”.

Datorită importanței mari pe care o are în Biserica Creștin-Ortodoxă, Macii Domnului îi sunt închinate patru sărbători peste an: Nașterea Maicii Domnului (21 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (4 decembrie), Adormirea Maicii Domnului (28 august) și Acoperământul Maicii Domnului (14 octombrie – hramul Chișinăului).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău