Pe 19 noiembrie în R. Moldova se va desfășura turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor. Bătălia cea mare se va da pentru primăria municipiului Bălți / Opinie

  • 17 Noiembrie 2023 12:49
Pe 19 noiembrie în R. Moldova se va desfășura turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor. Bătălia cea mare se va da pentru primăria municipiului Bălți / Opinie

Duminică, 19 noiembrie, în 273 de localități din Rep. Moldova, se va desfășura turul doi de scrutin pentru alegerea primarilor. Partidul Acțiune și Solidaritate concurează cu candidați în peste 150 de localități. Bătălia cea mare, potrivit analiștilor, se va da pentru primăria mun. Bălți unde candidează un reprezentant al formațiunii Partidul Nostru și un exponent al Partidului Socialiștilor, transmite Radio Chișinău.

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, din cei 544 de candidați la funcția de primar, 488 sunt desemnați de partide politice, iar 56 sunt independenți.

Partidul Acțiune și Solidaritate va avea în turul doi de scrutin 152 de candidați, Partidul Socialiștilor – 74, iar Partidul Social Democrat European – 61.

În 29 de localități, candidații PAS se vor confrunta cu cei ai PSDE, în 29 – cu oponenți socialiști, iar în 21 – cu reprezentanți ai Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, potrivit unei analize realizate de portalul specializat alegeri.md.

„Oricâte primării ar câștiga în turul doi socialiștii și alți reprezentanți ai opoziției, ei nu vor putea depăși numărul celor în care a ieșit învingător actualul partid pro-european de guvernământ”, a declarat pentru Radio Chișinău, analistul Nicolae Negru.

„O bătălie mare se va da la Bălți. Acolo concurează Partidul Nostru al lui Renato Usatîi și Partidul Socialiștilor. În cazul de față, răul cel mai mare este Partidul Socialiștilor. În celelalte localități unde va avea loc turul doi alegerilor ar fi de dorit ca partidele pro-europene să sprijine candidații care pledează pentru integrarea europeană decât cele care sunt în favoarea sau nu condamnă războiul Rusiei în Ucraina”, a spus Negru.

Analistul politic Nicolae Negru a comentat și votul politic al alegătorilor în scrutinul din 5 noiembrie. El susține că preferința majorității celora care s-au prezentat la secțiile de votare a fost pentru formațiunile ce văd viitorul Republicii Moldova în Europa.

„Partidele care nu condamnă războiul și care se opun integrării europene a Rep. Moldova au obținut cel mult o treime din voturile alegătorilor. Acest mesaj pro-european ar fi trebuit transmis cu mai multă convingere. Alegătorul a fost derutat de mulțime de partide pro-europene care există la noi”, a declarat analistul.

Potrivit unei analize efectuate de Radio Chișinău, PAS și alte partide pro-europene precum PSDE, PLDM, Platforma DA și CUB, au luat împreună la alegerile din 5 noiembrie în consiliile raionale și municipale peste 498 de mii de voturi sau circa 49 la sută.

PSRM, PCRM, Partidul Renaștere și alte formațiuni care militează pentru relații mai strânse cu Rusia și Estul au un total de 276 de mii de voturi ceea ce reprezintă 27 la sută din sufragii.

Mișcarea Alternativa Națională și partidele care nu s-au pronunțat deschis în favoarea vreunei opțiuni în detrimentul celeilalte, precum Partidul Nostru și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei au împreună circa 244 de mii de voturi sau 24 la sută din sufragii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău