Pe 17 noiembrie este marcată Ziua internațională a studenților

  • 17 Noiembrie 2021 14:03
Pe 17 noiembrie este marcată Ziua internațională a studenților

Tineri din toată lumea marchează pe 17 noiembrie Ziua internațională a studenților. Cu acest prilej, în centrele universitare, inclusiv din țara noastră, sunt organizate mai multe activități care să atenționeze asupra problemelor studenților, transmite MOLDPRES.

În contextul evenimentului, Anatolie Topală, ministru al Educației și Cercetării, a adresat un mesaj de felicitare în care se arată că „Ziua internațională a studenților este un prilej de a vă aminti că sunteți privilegiații timpului, deoarece aveți înainte calea îndelungată a cunoașterii, iar cunoașterea înseamnă putere, libertate în acțiuni și în gândire”.

„Este recunoscut și apreciat rolul vostru în societate. Sunteți forța progresivă care a declanșat numeroase schimbări în istorie, luptând pentru libertate, democrație și alte valori fundamentale ale umanității. În același timp, din cei mai buni studenți se nasc cei mai buni profesori, mentori, lideri, cei care conduc masele”, a menționat Topală, transmite sursa citată.

Potrivit ministrului de resort, perioada studenției este dedicată studiului, iar după studiu, urmează creația, care, în aproape toate cazurile și în toate domeniile de formare profesională, începe cu cercetarea. „Dragi studenți, așa cum dintotdeauna ați fost cei care ați declanșat numeroase schimbări și ați transformat radical societatea, vă îndemn și în prezent să dați țării ce aveți mai bun”, a rezumat oficialul.

În prezent, în Republica Moldova activează peste 30 de instituții de învățământ superior, de stat și private, la Chișinău, Bălți, Cahul, Taraclia și Comrat. Câteva dintre universitățile din țara noastră sunt incluse cu regularitate în topuri mondiale de calitate. Bunăoară, raportul Webometrics cercetează 24 mii de instituții superioare de învățământ superior din întreaga lume, dintre care 27 au fost universități din Republica Moldova. Aceste universități au fost evaluate după metoda de predare, cadre didactice, baza științifico-tehnică, performanțele obținute de studenți. Astfel, conform studiului, cele mai solicitate universități din Republica Moldova sunt Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Republica Moldova,  Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”,  Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul.

Ziua de 17 noiembrie a fost declarată oficial Ziua internațională a studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, pentru a comemora evenimentele din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia au suprimat, în Praga, o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină de la Universitatea Charles, ce marca momentul creării unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor, nouă studenți au murit, iar peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău