Pe 11 iulie, în ziua alegerilor, toate punctele de vaccinare, inclusiv cele mobile, vor fi deschise și vor funcționat întreaga zi

  • 06 Iulie 2021 13:11
Pe 11 iulie, în ziua alegerilor, toate punctele de vaccinare, inclusiv cele mobile, vor fi deschise și vor funcționat întreaga zi

Duminică, 11 iulie, în ziua alegerilor, toate punctele de vaccinare, inclusiv cele mobile vor fi deschise și vor funcționat întreaga zi, cu sloganul „După votare, la vaccinare”, disponibil tuturor persoanelor care n-au reușit sa se vaccineze până în acest moment. Stocul dozelor de vaccin disponibil permite vaccinarea cu toate tipurile de ser, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova ocupă locul 20 din cele 47 de țări din Europa după numărul de cazuri, cu 20 de îmbolnăviri pe zi. Situația epidemiologică în ultima săptămână este stabilă, fiind vaccinate cu cel puțin o doză de ser 13,6 la sută din totalul populației.

Din totalul celor peste un milion de doze recepționate până în momentul de față, disponibile sunt aproximativ 300 mii, asigură Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Denis Cernelea.

„Pe teritoriul țării sunt amplasate 535 de puncte de vaccinare. În continuare, îndrumăm ca fiecare persoană în caz că întâmpină dificultăți la acces, să contacteze colegii din cadrul liniei verzi a Agenției Naționale de Sănătate Publică la numărul 0800123000, astfel în cel mai scurt timp se va asigura rezolvarea problemei. Practic, în ultima perioadă, nu au fost identificate astfel de probleme cu accesarea vaccinării.”

Din totalul persoanelor vaccinate, un număr foarte mic de 1,2 la sută au avut reacții adverse cu forme ușoare, susține medicul epidemiolog  Veaceslav Guțu.

„În total au fost administrate 746.463 de doze, fiind raportate doar 1431 de evenimente adverse post imunizare, ceea ce reprezintă 0,19% din numărul total de doze administrate. Peste 94% din aceste reacții adverse raportate sunt forme ușoare, doar 6% înregistrând forme moderate, adică cu febră de peste 38,5 grade Celsius și au dezvoltat o reacție alergică. Până în momentul de față nu a fost înregistrată nicio reacție severă în urma vaccinării anti-Covid-19.”

Pentru săptămânile viitoare se așteaptă recepționarea unui nou lot de vaccinuri Pfizer cu peste 200 mii de doze, pentru a asigura vaccinarea din a treia etapă de vaccinare. Vaccinurile vor fi primite prin platforma Covax.

Pe 18 iulie Universitatea de Medicină va organiza un nou maraton de vaccinare pentru persoanele ce necesita rapelul cu vaccinul AstraZeneca. Toate persoanele care vor să se vaccineze, sunt îndemnate să consulte platforma de vaccinare a Ministerului Sănătății, www.vaccinare.gov.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău