PD ar putea obține anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri noi în Chișinău (Revista Presei)

  • 20 Februarie 2018 09:56
PD ar putea obține anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri noi în Chișinău (Revista Presei)

Dorin Chirtoacă este convins că va fi condamnat: „De Judecătoria Buiucani nu a fost achitat încă nimeni”, titrează portalul Agora. Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că pe judecători va fi pusă o presiune din partea „regimului”, mai ales de când a anunțat că renunță la funcție, pentru a-i pune etichetă de condamnat și infractor.

Primarul demisionar este de părere că de fapt, oamenii legii nu vor să recunoască că au greșit atunci când l-au acuzat. Ei pleacă de la premiza că în 10 ani de activitate, oricum te murdărești”, spune Dorin Chirtoacă, citat de Agora.

Fostul primar de Chişinău Dorin Chirtoacă afirmă într-un interviu pentru Adevărul că primarii liberali din localităţile Republicii Moldova sunt ameninţaţi cu dosare penale pentru ca aceştia să adere la Partidul Demorat (PD) sau la Partidul Unităţii Naţionale (PUN).  Din acest motiv, vicepreşedintele PL consideră că PUN ar fi o formaţiune afiliată PD. În acest context, ex-primarul s-a arătat nemulţumit că fostul preşedinte român Traian Băsescu are tangenţe cu partidul lui Anatol Șalaru.

„CMC trebuie să numească un primar interimar”, titrează Evenimentul Zilei. Opinii în acest sens au fost formulate de consilierii municipali la Jurnal TV, comentând  situația actuală, când Dorin Chirtoacă a renunțat la mandatul de primar  general al Capitalei. 

„În mai vom avea alegeri locale pentru două oraşe mari ale Moldovei, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pe Deschide.md. Iarăşi „bătălii geopolitice”, iarăşi se va vota direcţia, nu primarul… noi, tot mai turmentaţi, votăm direcţia, iar pungile goale au împânzit toată Moldova”, constată autorul.    

Portalul Tribuna crede că PD ar putea obţine anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri anticipate ale primarului Capitalei. Potrivit autorului, „cuprinsă de febra electorală, populaţia din Chişinău şi-ar îndrepta atenţia în altă parte şi nu ar mai vorbi despre problemele din ţară în general, generate sau nesoluţionate de actuala guvernare. În al doilea rând, alegerile anticipate ale Primarului capitalei ar permite degajarea unei părţi importante a energiei negative stocate în rândurile electoratului. În al treilea rând, alegerile anticipate ale Primarului capitalei ar îndrepta în altă direcţie energia partidelor de opoziţie, care vor trebui să-şi canalizeze o parte din efortul lor pe scrutinul din capitală şi astfel nu se vor putea pregăti în măsură deplină de alegerile parlamentare. Totodată, eventuala pierdere a Primăriei de către partidele de opoziţie va însemna un start ratat şi pentru alegerile parlamentare. Şi, din contra, o eventuală victorie a unui candidat al PD în alegerile Primarului capitalei, va însemna şi un start bun pentru alegerile parlamentare. Chiar şi dacă Primăria capitalei va fi câştigată de un reprezentat al opoziţiei, oricum şi aici puterea e putea „pescui” anumite beneficii”.

Ziarul Național reține alt subiect de la Primăria Chișinău – demisia directorului Parcului Urban de Autobuze, cerută de Silvia Radu. În replică, Iacob Capcelea a declarat că „Toate cele 124 de autobuze au termene de exploatare depășite și că din anul 2006 nu a fost alocat niciun bănuț pentru investiții capitale, că nu au fost procurate unități de transport, dar a păstrat întreprinderea ca să nu fie dezmembrată și privatizată”. Potrivit directorului  Parcului Urban de Autobuze un proiect care prevedea contractarea unui credit pentru procurarea de autobuze noi a fost respins de șase ori de către Consiliul Municipal Chișinău în ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
11,06 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
-1 °C
Sat
1 °C
Sun
2 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 20 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3885 -0.0121
USD 17.5041 -0.0379
RON 4.0597 -0.0051
UAH 0.7233 -0.0027
RUB 0.2745 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău