PD ar putea obține anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri noi în Chișinău (Revista Presei)

  • 20 Februarie 2018 09:56
PD ar putea obține anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri noi în Chișinău (Revista Presei)

Dorin Chirtoacă este convins că va fi condamnat: „De Judecătoria Buiucani nu a fost achitat încă nimeni”, titrează portalul Agora. Dorin Chirtoacă a declarat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova că pe judecători va fi pusă o presiune din partea „regimului”, mai ales de când a anunțat că renunță la funcție, pentru a-i pune etichetă de condamnat și infractor.

Primarul demisionar este de părere că de fapt, oamenii legii nu vor să recunoască că au greșit atunci când l-au acuzat. Ei pleacă de la premiza că în 10 ani de activitate, oricum te murdărești”, spune Dorin Chirtoacă, citat de Agora.

Fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă afirmă într-un interviu pentru Adevărul că primarii liberali din localitățile Republicii Moldova sunt amenințați cu dosare penale pentru ca aceștia să adere la Partidul Demorat (PD) sau la Partidul Unității Naționale (PUN).  Din acest motiv, vicepreședintele PL consideră că PUN ar fi o formațiune afiliată PD. În acest context, ex-primarul s-a arătat nemulțumit că fostul președinte român Traian Băsescu are tangențe cu partidul lui Anatol Șalaru.

„CMC trebuie să numească un primar interimar”, titrează Evenimentul Zilei. Opinii în acest sens au fost formulate de consilierii municipali la Jurnal TV, comentând  situația actuală, când Dorin Chirtoacă a renunțat la mandatul de primar  general al Capitalei. 

„În mai vom avea alegeri locale pentru două orașe mari ale Moldovei, scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pe Deschide.md. Iarăși „bătălii geopolitice”, iarăși se va vota direcția, nu primarul… noi, tot mai turmentați, votăm direcția, iar pungile goale au împânzit toată Moldova”, constată autorul.    

Portalul Tribuna crede că PD ar putea obține anumite avantaje dacă s-ar organiza alegeri anticipate ale primarului Capitalei. Potrivit autorului, „cuprinsă de febra electorală, populația din Chișinău și-ar îndrepta atenția în altă parte și nu ar mai vorbi despre problemele din țară în general, generate sau nesoluționate de actuala guvernare. În al doilea rând, alegerile anticipate ale Primarului capitalei ar permite degajarea unei părți importante a energiei negative stocate în rândurile electoratului. În al treilea rând, alegerile anticipate ale Primarului capitalei ar îndrepta în altă direcție energia partidelor de opoziție, care vor trebui să-și canalizeze o parte din efortul lor pe scrutinul din capitală și astfel nu se vor putea pregăti în măsură deplină de alegerile parlamentare. Totodată, eventuala pierdere a Primăriei de către partidele de opoziție va însemna un start ratat și pentru alegerile parlamentare. Și, din contra, o eventuală victorie a unui candidat al PD în alegerile Primarului capitalei, va însemna și un start bun pentru alegerile parlamentare. Chiar și dacă Primăria capitalei va fi câștigată de un reprezentat al opoziției, oricum și aici puterea e putea „pescui” anumite beneficii”.

Ziarul Național reține alt subiect de la Primăria Chișinău – demisia directorului Parcului Urban de Autobuze, cerută de Silvia Radu. În replică, Iacob Capcelea a declarat că „Toate cele 124 de autobuze au termene de exploatare depășite și că din anul 2006 nu a fost alocat niciun bănuț pentru investiții capitale, că nu au fost procurate unități de transport, dar a păstrat întreprinderea ca să nu fie dezmembrată și privatizată”. Potrivit directorului  Parcului Urban de Autobuze un proiect care prevedea contractarea unui credit pentru procurarea de autobuze noi a fost respins de șase ori de către Consiliul Municipal Chișinău în ultimii ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău