PD acuză ANI că ar persecuta aleșii locali și a calificat-o ca fiind o ”bâtă politică”. Reacția instituției

  • 22 Ianuarie 2021 13:36
PD acuză ANI că ar persecuta aleșii locali și a calificat-o ca fiind o ”bâtă politică”. Reacția instituției

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, acuză Autoritatea Națională de Integritate că ar persecuta aleșii locali și a calificat-o ca fiind o ”bâtă politică”. Potrivit lui, ANI ar reacționa la comanda politică a unor reprezentanți ai PSRM sau ai Partidului Șor, și ar face controale pe numele mai multor democrați, pentru a-i determina să părăsească partidul.

„ANI terorizează primarii, directorii de școală, de grădinițe, de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comanda celor pentru care sunt incomozi. După aceasta, ”kuliokul” și ”borsetka” merg la fiecare pentru a-i cumpăra, pentru a-i determina să părăsească Partidul Democrat”, a declarat Pavel Filip. 

În acest context, liderul PDM, Pavel Filip, a anunțat un proiect de lege prevede un termen de 2 ani de la încheierea activității administrative în care poate fi inițiat un control pe numele primarilor, consilierilor locali, directorilor de școli, grădinițe și centre medicale. Acest termen nu se referă la procurori, judecători, deputați, miniștri sau președinți, a precizat Pavel Filip. De asemenea, se propune ca ANI să fie obligată să facă cel puțin jumătate din controale pe numele judecătorilor și procurorilor. Proiectul mai prevede ca ANI să facă o verificare prealabilă înainte de a face controale, iar cei investigați să poată contesta în instanță procesul de inițiere a controalelor.

În replică, ANI a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care subliniază că ”toate procedurile de control sunt inițiate în baza petițiilor din partea persoanelor fizice sau juridice, a sesizărilor din oficiu din investigațiile jurnalistice sau în rezultatul verificărilor ordinare a declarațiilor de avere și interese personale” De asemenea, ANI a calificat declarațiile liderului PDM ca fiind o intimidare la adresa instituției.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău