PCRM, pe primul loc în topul preferințelor electoratului

  • 24 Aprilie 2013 19:30
PCRM, pe primul loc în topul preferințelor electoratului

Pentru prima dată de la venirea la putere, partidele din Alianța pentru Integrare Europeană ar acumula împreună mai puține voturi decât Partidul Comuniștilor, în eventualitatea unor alegeri parlamentare.

Potrivit rezulatelor Barometrului de Opinie Publică, prezentat miercuri, 24 aprilie, comuniștii sunt creditați cu peste 32 la sută din opțiunile de vot exprimate, iar cele 3 partide din Alianță ar acumula cel mult 29%.

Partidul Comuniștilor se află pe primul loc în topul preferințelor electoratului din Republica Moldova. Potrivit sondajului, în cazul unor alegeri parlamentare, comuniștii ar acumula 32,5% la sută dintre voturi. Pentru liberal-democrați și-ar da votul 12,6 la sută, iar pentru liberali – 10,5 la sută dintre alegători. Democrații sunt creditați cu 6,8%. Comparativ cu datele Barometrului din noiembrie anul trecut PCRM a obținut o creștere de aproape 8 la sută. La fel este în ușor progres și PL cu ceva mai puțin de 2%, însă PLDM și PD au înregistrat căderi de circa 9 și, respectiv, 4 la sută.
 
Percepția populației a fost puternic influențată de criza politică din ultima perioadă, susține analistul Viorel Ciubotaru, coordonator de programe al Institutului de Politici Publice.
 
În contextul modificării Codului Electoral, aceste rezultate ar fi valabile doar pentru alegerile pe liste de partide, a subliniat directorul IPP, Arcadie Barbăroșie.
 
În opinia analistului Igor Boțan, Partidul Comuniștilor ar putea avea de pierdut în circumscripțiile uninominale, pentru că nu are dreptul să utilizeze vechile lui simboluri politice.
 
Barometrul mai arată că liderul PCRM, Vladimir Voronin rămâne în topul încrederii populației, iar la polul opus, al neîncrederii, se află prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Totodată, popularitatea fostului premier, Vlad Filat a scăzut simțitor în perioada în care a fost efectuat Barometrul, cuprinsă între 6 și 21 aprilie.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău