PCCOCS: Cei mai mulți condamnați pentru infracțiuni legate de droguri sunt tineri

  • 15 Septembrie 2023 12:34
PCCOCS: Cei mai mulți condamnați pentru infracțiuni legate de droguri sunt tineri

Cele mai multe persoane condamnate pentru trafic de droguri sunt de vârstă tânără. Efectul distructiv al traficului de droguri se răsfrânge nu numai asupra consumatorilor sau persoanelor care ajung să fie întemnițate pentru infracțiuni legate de droguri. Au de suferit și părinții, familia, întreaga comunitate, a remarcat la un club de presă procurorul șef-interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Victor Furtuna. În primele șase luni ale anului curent, din 160 de sentințe cu participarea procurorilor PPCOCS, mai bine de o treime sau 56 de sentințe sunt pronunțate pentru circulația drogurilor cu scop de înstrăinare, transmite IPN.

Victor Furtuna a precizat că PCCOCS nu are în vizor consumatorii de droguri, ci examinează anume cazurile de circulație a drogurilor în scop de înstrăinare. Sarcina este să fie identificați cei care stau în spatele acestor infracțiuni. „Ne dăm seama că acel minor sau acea persoană care se ocupă doar cu plasarea în ascunzișuri speciale a drogurilor este doar un instrument care este manipulat, folosit, care pentru anumite sume bănești, pentru unele avantaje este de acord să plaseze acele droguri în ascunzișul”, a spus Victor Furtuna.

Când drogurile sunt depistate la frontieră, este vorba nu doar despre circulația drogurilor în scop de înstrăinare, dar mai este și contrabandă cu droguri, care la fel este o infracțiune din categoria celor grave pentru care este prevăzută pedeapsă cu închisoare.

Întrebat de jurnaliști despre profilul traficantului de droguri, procurorul-șef interimar a spus că grupările criminale sunt transnaționale. Din ele fac parte atât cetățenii Republicii Moldova, cât și cetățenii altor state. Procurorii din Moldova au o colaborare foarte strânsă cu colegii din România și Ucraina. La momentul actual, legislația procesual-penală le oferă posibilitatea să încheie echipe comune de investigații, este o procedură mai nouă care prevede efectuarea schimbului de informații pe cauze penale direct cu reprezentanții din statele vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău