Paznicii de cartier din Turcia primesc puteri sporite, iar Erdogan este acuzat că are un interes ascuns în asta

  • 11 Iunie 2020 11:56
Paznicii de cartier din Turcia primesc puteri sporite, iar Erdogan este acuzat că are un interes ascuns în asta

Parlamentul turc a adoptat joi un proiect de lege controversat ce întărește considerabil prerogativele "paznicilor de cartier", opozanții președintelui Recep Tayyip Erdogan acuzându-l că prin acest demers intenționează să își organizeze o "miliție" loială, informează AFP, citată de Agerpres.

"Proiectul de lege al paznicilor de cartier a fost acceptat", a anunțat parlamentul pe contul său de Twitter.

În conformitate cu textul adoptat, paznicii de cartier ("bekçi" în limba turcă) care patrulează noaptea pentru a raporta jafuri și tulburări ale ordinii publice vor avea aproape aceleași puteri ca polițiștii. Noile prevederi legislative le permit acestora să poarte și să utilizeze arme de foc dacă este necesar, dar și să oprească trecătorii pentru a le verifica identitatea sau pentru a-i percheziționa.

Cu o vechime ce depășește un secol, instituția paznicilor de cartier de pe lângă ministerul de interne s-a dezvoltat considerabil după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 împotriva președintelui Turciei.

Partidul de guvernământ islamico-conservator al președintelui Erdogan, care a prezentat proiectul de lege, susține că noile prerogative vor permite paznicilor de cartier să ajute mai eficient forțele de ordine prin zădărnicirea încercărilor de furt și prevenirea agresiunilor pe străzi.

În vechile filme turcești, aceștia sunt prezentați ca niște figuri paterne, binevoitoare, care patrulează pe străzi cu fluierul în gură în căutarea scandalagiilor.

Însă opoziția îl suspectează pe președintele Erdogan, pe care îl acuză de tendințe autoritariste, că încearcă să înființeze o forță înarmată loială.

"Folosește instituția paznicilor de cartier pentru a organiza o miliție", a declarat Mahir Polat, membru al principalului partid de opoziție CHP (social-democrat)."Dacă există o problemă de securitate în această țară, atunci poliția sau jandarmeria sunt cele care trebuie consolidate", a adăugat politicianul de opoziție.

"Prin consolidarea paznicilor sunt create condiții pentru creșterea presiunii asupra societății, asigurarea menținerii puterii și slăbirea și mai mult a statului de drept", a declarat marți parlamentarul Hakki Saruhan Oluç din partea partidului pro-kurd HDP. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău