Pavel Voicu, de Ziua Armatei Naționale: Facem totul pentru a transforma armata în una prestigioasă

  • 03 Septembrie 2019 10:01
Pavel Voicu, de Ziua Armatei Naționale: Facem totul pentru a transforma armata în una prestigioasă

Astăzi se împlinesc 28 de ani de formarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Corpul de comandă al Armatei Naționale a depus flori în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt în centrul Capitalei.

Republica Moldova are nevoie de o armată bine pregătită să apere securitatea cetățenilor săi, însă, această transformare e de durată, spune ministrul Apărării cu ocazia zilei Armatei Naționale, marcată anual la 3 septembrie. La Chișinău au avut loc astăzi ceremonii dedicate Zilei Armatei Naționale, create în 1991, după declararea independenței R. Moldova. 

La 28 de ani de la formarea Armatei Naționale, actualul ministru al Apărării, Pavel Voicu, dorește îmbunătățirea condițiilor de muncă a militarilor și ca Armata R. Moldova să fie una prestigioasă și profesionistă. Însă, această transformare va dura, pentru că bugetul pentru apărare este unul foarte mic, declară ministrul:

Îmi doresc un personal bine pregătit, pentru aceasta desfășurăm mai multe exerciții, antrenamente la centrele de instruire a militarilor. Cooperăm cu partenerii noștri externi pentru a trimite militarii la școlarizare militară peste hotare, la exerciți, antrenamente comune, schimb de experiență. Facem totul pentru a transforma armata în una prestigioasă și să avem capacitate de a oferi apărare și securitate cetățenilor R. Moldova. Această transformare va dura ceva ani, pentru că bugetul pentru apărare care este de 0,36% din PIB nu ne permite o transformare imediată a Armatei, iar treptat noi ne dorim la trecerea unei armatei profesioniste combinată”, a declarat Pavel Voicu.

Armata Națională a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur. La scurt timp, instituția, abia în formare, a trebuit să facă față unui război cu separatiștii din regiunea transnistreană, susținuți de Armata a 14-a a Federației Ruse.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău