Pavel Filip se declară optimist că anul acesta va fi unul de succes în reglementarea transnistreană
-
18 Ianuarie 2017 15:49
Prim-ministrul Pavel Filip a avut, miercuri, 18 ianuarie, o întrevedere cu Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim.
Premierul a salutat vizita oficialului la Chișinău, precum și vizita preconizată pentru viitorul apropiat a ministrului de Externe al Austriei în calitatea sa de Președinte în exercițiu al OSCE. „Apreciem aceste vizite ca pe un semnal care vorbește despre importanța pe care președinția austriacă a OSCE o atribuie promovării procesului de negocieri vizând soluționarea problemei transnistrene”, a spus Pavel Filip.
Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoștință președinției germane OSCE de anul trecut care a contribuit la reluarea, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2”, la desfășurarea conferinței din Bavaria privind măsurile de întărire a încrederii, precum și la adoptarea în cadrul Reuniunii ministeriale OSCE de la Hamburg a unei declarații pozitive cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2”.
În opinia Premierului, deși nu s-a reușit atingerea tuturor obiectivelor propuse, în particular din cauza campaniei electorale de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost înregistrată o dinamică pozitivă. Astfel, au fost aprobate 3 documente sectoriale: Protocolul privind interacțiunea în domeniul hidrometeorologiei, Protocolul de cooperare în domeniul gestionării pescuitului și utilizării durabile a resurselor biologice acvatice ale râului Nistru, precum și Protocolul adițional de prelungire a mecanismului reluării circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană până la finele anului 2017.
„Sunt optimist și cred că anul acesta va fi unul de succes în reglementarea transnistreană”, a subliniat Pavel Filip.
La rândul său, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim a confirmat disponibilitatea OSCE de a continua eforturile în formatul „5+2” în baza abordării orientate spre rezultat, adoptată pe parcursul anului trecut.
Prim-ministrul Pavel Filip a precizat că împărtășește aceiași abordare: când se pornește de la soluționarea unor subiecte mici pentru ajunge la cele mari, cum ar fi securitatea în regiune și statutul juridic special al regiunii transnistrene în componența Republicii Moldova.
Vorbind despre prioritățile agendei pentru anul 2017, Premierul a evidențiat eliminarea obstacolelor artificiale din calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, inclusiv, asigurarea condițiilor necesare pentru buna funcționare a școlilor din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine, deblocarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole situate după traseul Tiraspol-Râbnița.
În context, Ambasadorul Wolf Dietrich Heim și-a exprimat convingerea privind atingerea unui progres în soluționarea problemelor relevante în Protocolul de la Berlin, la care s-a referit Premierul Pavel Filip, precum și a altor subiecte care s-au acumulat pe parcursul anului trecut.
Totodată, oficialul a felicitat Guvernul pentru aprobarea „Strategiei de consolidare a relațiilor interetnice în Republica Moldova pentru anii 2017-2027” și așteaptă adoptarea Planului de acțiuni cu privire la studierea Holocaustului.