Pavel Filip: Prezența militară străină este un obstacol serios în calea soluționării pașnice a conflictelor

  • 12 Aprilie 2018 15:10
Pavel Filip: Prezența militară străină este un obstacol serios în calea soluționării pașnice a conflictelor

Premierul Pavel Filip a declarat că cele mai serioase riscuri în materie de securitate în regiune sunt generate de conflictele înghețate și prezența militară străină.

Prim-ministrul, Pavel Filip a participat astăzi la cea de-a 11-a ediție a Forumului de securitate de la Kiev. În cadrul unei sesiuni comune cu premierii Ucrainei și Lituaniei, Pavel Filip a vorbit despre amenințările la adresa securității regionale. „Prezența militară străină constituie un obstacol serios în calea soluționării pașnice a conflictelor, având în vedere că aceasta contribuie la conservarea situației de conflict, încurajând forțele distructive să persevereze în promovarea planurilor lor secesioniste”, a spus prim-ministrul.

Pavel Filip a reiterat că R. Moldova pledează, în mod consecvent, pentru retragerea necondiționată a trupelor militare ruse de pe teritoriul său și pentru transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional. „O prioritate rămâne elaborarea și adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova. Acest concept sau viziune de reglementare trebuie să ne asigure că viitorul stat reintegrat să fie unul viabil și orientat pe calea reformelor democratice și integrării europene”, a declarat Pavel Filip.

Totodată, șeful Guvernului a menționat că R.Moldova va sprijini în continuare eforturile Ucrainei pentru depășirea crizei din Donbas și soluționarea problemei Crimeii prin mijloace politice și diplomatice, pentru restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Pavel Filip a adăugat că este esențială dezvoltarea cooperării cu UE, în special în cadrul Parteneriatului Estic, pentru consolidarea rezilienței statului și a societății. „Avem nevoie de un angajament mai clar, mai puternic și mai vizibil în soluționarea situațiilor de criză din regiune. Este interesul nostru comun să asigurăm o previzibilitate și o stabilitate sporită în regiunea de Est a Europei”, a subliniat Pavel Filip.

Forumul de Securitate de la Kiev, inițiat de fundația lui Arseni Iațeniuk „Open Ukraine” în 2007, este o platformă de dezbatere pe marginea celor mai stringente probleme de securitate din Europa și regiunea Mării Negre. La ediția din acest an au fost invitați peste 400 de politicieni, diplomați, oameni de afaceri, activiști și experți din peste 20 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău