Pavel Filip întrebat la Bruxelles: ”Cum va scăpa de influența lui Plahotniuc?” (VIDEO)

  • 16 Martie 2016 16:46
Pavel Filip întrebat la Bruxelles: ”Cum va scăpa de influența lui Plahotniuc?” (VIDEO)

Premierului Pavel Filip a fost întrebat marți, 15 martie, la Bruxelles,ce acțiuni se întreprind la Chișinău pentru a scăpa de influența lui Vlad Plahotniuc în viața politică și ce va face pentru a preveni alte evaporări de bani.

Premierul Pavel Filip a declarat la Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului Europeană că ”nu a venit la Bruxelles pentru a cere un cec în alb, pentru că încrederea nu se oferă ci se câștigă”.
 
Prim-ministrul a fost nevoit să răspundă la multe întrebări ale parlamentarilor europeni legate de soluționarea problemei transnistrene, furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova, dar și ce acțiuni se întreprind pentru a scăpa de influența lui Vlad Plahotniuc în viața politică de la Chișinău. Europarlamentarul Cristian Preda, membru în Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova:

”Ce faceți dumneavoastră, și de ce ați fost dumneavoastră personal mai credibil pentru coaliția anti-guvernareîn lupta anti-corupție. Am să vă pun aceeași întrebare pe care i-am pus-o și lui Adrian Candu când a fost aici în fața noastră dar nu a răspuns la întrebare. Ce faceți dumneavoastră personal pentru a scăpa partidul dumneavoastră și politica din Republica Moldova de influența lui Plahotniuc. Pentru că dacă există astăzi o povară în calea integrării europene a Moldovei, este acest oligarh.”

 
Pavel Filip a răspuns că proiectul Legii bugetului pentru 2016 prevede finanțarea partidelor politice, fapt ce ar trebui să ducă la independența acestora: ”Nu doar printr-un schimb de politicieni sau partide de la guvernare se rezolvă problemele cu care se confruntă Republica Moldova azi. În proiectul bugetului pentru anul 2016 sunt prevăzute fonduri necesare pentru finanțarea partidelor politice, să nu  fie dependente de nicio persoană sau grup de persoane pentru că atunci putem vorbi de oligarhizare și de influența unor persoane în stat.
 
Premierul Pavel Filip a recunoscut că delapidările din sistemul bancar au destabilizat situația economică din Republica Moldova și a declarat că investigațiile în acest trebuie să continue.

Referindu-se la problema transnistreană, Pavel Filip a făcut referire la proiectul de acord al controlului frontierei comune moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău