Pavel Filip este convins că UE va acorda R.Moldova cele 100 de milioane de euro

  • 17 Mai 2017 16:31
Pavel Filip este convins că UE va acorda R.Moldova cele 100 de milioane de euro

Premierul Pavel Filip se declară convins după dezbaterile de ieri din Parlamentul European că Republica Moldova va primi ajutorul financiar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

„Am urmărit ieri dezbaterile din PE. De altfel, au fost opinii diferite, dar concluzia este una: se insistă ca asistența financiară să fie acordată Republicii Moldova. Înțeleg disperarea cu care opoziția încearcă să facă aceste presiuni. Fac o paralelă cu semnarea acordului cu FMI: au fost declarații și tentative de a face presiuni de a nu semna cu Republica Moldova, Este o cale greșită. Atât Acordul cu FMI, cât și acesta prevede și condiționalități, această finanțare vine pentru implementarea reformelor în Republica Moldova”,  a spus premierul Pavel  Filip în debutul ședinței de Guvern.

Pavel Filip a subliniat că asistența financiară din partea UE presupune îndeplinirea mai multor condiții.

„Exact și asistența macro-financiară este urmată de 30 de condiționalități: 3 tranșe și pentru fiecare tranșă sunt câte zece condiționalități. Condiții importante, din domenii importante. Acei politicieni care se avântă în face presiuni pentru a opri finanțare dau o lovitură dublă. În primul rând, acești bani nu vin pentru a finanța Guvernul, dar pentru a ajuta cetățenii Republicii Moldova(...). Lovitura este dublă: pe de o parte este oprirea finanțării care vine să ajute oamenii, pe de altă parte frânarea reformelor, pentru că acești bani vin și pentru implementarea reformelor”, a mai subliniat Pavel  Filip.

Premierul Pavel Filip și-a mai exprimat certitudinea că Republica Moldova va obține această asistență financiară, deoarece instituțiile europene fac o separare foarte clară între politizare și colaborare instituțională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău