Pavel Filip este convins că Ilan Șor își va ispăși pedeapsa și a vorbit despre cum vor fi recuperați banii în urma fraudei bancare

  • 19 Decembrie 2018 09:42
Pavel Filip este convins că Ilan Șor își va ispăși pedeapsa și a vorbit despre cum vor fi recuperați banii în urma fraudei bancare

Majoritatea banilor delapidați de la cele trei bănci din țară poate fi recuperată prin decizii de judecată. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip la emisiunea „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. Premierul a precizat că Procuratura Generală are elaborată o strategie de recuperare a banilor și că prin decizii de judecată pot fi restituite 10, 8 miliarde de lei.

„Eu am văzut cifrele, sunt 13,5 miliarde lei, ceea ce constituie frauda bancară. Au fost identificate patru grupuri implicate în sustragerea banilor. Este vorba despre grupul Shor, Platon, Filat, Gacichevici. Sunt decizii judecătorești și aceste decizii acoperă 10, 8 de miliarde de lei. Au mai rămas 2,7 de miliarde de lei, dintre care 1 miliard a fost întors și 1,7 miliarde Banca Națională urmează să le întoarcă din vânzarea activelor acestor bănci”, a precizat Pavel Filip, potrivit sursei citate
 
Fiind întrebat de ce politicianul Ilan Shor se află în libertate, Pavel Filip a răspuns: „Este condamnat. Sunt sigur că acest om își va ispăși pedeapsa”.
 
Șeful Cabinetului de miniștri a reiterat că o astfel de fraudă nu se mai poate repeta.
 
„Pentru noi a fost important să stabilizăm sistemul bancar și asta se putea termina cu falimentul Republicii Moldova. Tot ce am făcut, am făcut împreună cu Fondul Monetar Internațional. Am aprobat legi, am fortificat Banca Națională. Asemenea fraude nu se mai pot repeta. Avem direcția de investigație a fraudei și direcția de recuperare a banilor furați. Au existat rapoarte Kroll. În baza raportului Kroll 2 Procuratura Generală a elaborat o strategie de recuperare a activelor”, a mai spus Pavel Filip.
 
În discuția despre alegerile parlamentare din februarie 2019, prim-ministrul a spus că încă nu a luat o decizie dacă va candida.
 
„La timpul său voi face aceste anunțuri pentru că nu îmi place să vorbesc prin aluzii, se va lua decizia cred că zilele următoare, iar mie îmi place să anunț după ce este luată o decizie”, a spus prim-ministrul.
 
Făcând totalurile anului, Pavel Filip a menționat: „2018 a fost anul în care am început să construim”. Printre reușitele activității Guvernului premierul a menționat implementarea reformelor, majorarea salariilor și a pensiilor, proiectele de interconexiune energetică cu România, deschiderea țării pentru investiții străine. În același timp, șeful Cabinetului de miniștri  a spus că persistă probleme în domeniile educație și sănătate.
 
Guvernul Filip a fost învestit în funcție pe 20 ianuarie 2016. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău