Pavel Filip: Au fost realizate două treimi din acțiunile prevăzute pentru a obține asistența din partea UE

  • 13 Octombrie 2017 13:54
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile de la Chișinău susțin că au realizat, până acum, două treimi din acțiunile prevăzute pentru a obține asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene și că această problemă ar fi politizată artificial. Premierul Pavel Filip a declarat vineri, 13 octombrie, că Bruxellesul condiționează deja acordarea sprijinului bugetar de modificarea sistemului electoral din Republica Moldova. 

Membrii Guvernului și conducerea Parlamentului s-au întrunit astăzi într-o ședință tradițională la începutul sesiunilor parlamentare în care au discutat prioritățile celor două instituții și procesul de realizare a reformelor.

În prima jumătate a anului au fost realizate aproximativ două treimi din acțiunile prevăzute în planulpentru implementarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Cel mai bun rezultat ține de Comerț, în timp ce în domeniul Justiție au fost realizate doar 20% din acțiunile planificate, a afirmat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

„Printre acțiunile relevante la această etapă sunt continuarea reformelor în domeniul justiției în vederea asigurării independenței acesteia, combaterea corupției, adoptarea Codului Audiovizualului și altor legi care reglementează domeniul mass-media.”

Premierul Pavel Filip s-a referit și la Acordul de asistență macrofinanciară din partea Uniunii Europene în valoare de 100 de milioane de euro. El a declarat că Republica Moldova realizează condițiile necesare pentru a primi prima tranșă în valoare de 30 de milioane de euro, dar acest subiect este politizat la Bruxelles.

„Precum că noi nu am îndeplinit condițiile necesare pentru a primi asistența macrofinanciară este un fals. Avem 28 de condiții pentru a primi 100 de milioane. Prima tranșă prevede 30 de milioane. Din cele 10 condiții pentru a primi prima tranșă, 4 sunt realizate, 4 în proces de realizare la Parlament și încă două sunt realizate de Guvern nemijlocit. Deci nu există nicio restanță din punctul acesta de vedere.”

Președintele Parlamentului AndrianCandu a anunțat că pe 25-26 octombrie la Strasburg se va desfășura ședința Comitetului parlamentar de asociere, iar la 20 octombrie curent, Parlamentul va organiza ședința Consiliului parlamentar pentru integrare europeană unde vor fi abordate subiectele actuale în relația cu Uniunea Europeană.

Un subiect aparte discutat în cadrul ședinței a ținut de activitatea Autorității Naționale de Integritate după ce a eșuat concursul de selectare a unui președinte al instituției. Ministrul Justiției Vladimir Cebotari a declarat că aceasta ar putea deveni funcțională de la 1 ianuarie anul viitor, dar președintele Parlamentului a exprimat îngrijorări că nici până atunci nu vor fi rezolvate toate problemele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău