Pavel Cazacu, despre scrutinul prezidențial din regiunea transnistreană: „Sunt niște alegeri fără alegere”

  • 10 Decembrie 2021 14:20
Pavel Cazacu, despre scrutinul prezidențial din regiunea transnistreană: „Sunt niște alegeri fără alegere”

Duminică, în regiunea separatistă transnistreană va avea loc scrutinul pentru alegerea așa-zisului președinte. Autoritățile constituționale de la Chișinău nu recunosc acest proces și îl consideră o sfidare la adresa suveranității Republicii Moldova.

Regiunea separatistă transnistreană se pregătește de așa-zisele alegeri prezidențiale. Scrutinul nerecunoscut se va desfășura duminică și are doi pretendenți la funcția de lider separatist: actualul lider Vadim Krasnoselski și Serghei Pânzari, considerat un concurent formal și nerecunoscut. Jurnalista Irina Tăbăranu, care urmărește evoluțiile din regiunea transnistreană, susține că oamenii nici nu au, de fapt, ce să aleagă și participă la niște alegeri fără alegeri. Nu există prag electoral și nici concurenți pentru actualul lider separatist, Vadim Krasnoselski.

S-a încercat crearea unei iluzii a faptului că oamenii din regiune ar avea din ce să aleagă. Înainte de acest scrutin, cei care fac legea acolo, au încercat să elimine orice pericol pentru regim. În regiune, nu există un prag electoral, prezența la vot fiind irelevantă pentru validarea alegerilor. Pentru ca alegerile să fie considerate valide, unul din cei doi candidați ar trebui să ia mai mult de 50%. Singurul contracandidat notabil al actualului președinte se află în prezent în detenție, nefiind apt, conform regulamentului, să participe. Respectiv, rezultatele scrutinului sunt destul de previzibile. Este foarte interesant faptul că actualul președinte nu are un program electoral, fiind sigur că o să câștige. Acesta a decis să nu promită nimic. Sloganul tuturor campaniilor electorale din regiune a fost că salvarea vine de la Moscova. Regimul Sheriff nu ar fi lăsat pe cineva care are o altă părere să candideze pentru această funcție”.

Juristul Pavel Cazacu, de la Asociația „Promo-Lex”, care monitorizează situația din regiune, califică acest proces drept un simulacru, recunoscut în mare parte doar de către alte regiuni separatiste. Pavel Cazacu atrage atenția că cetățenii din regiune de această dată nu au nici dreptul de a vota împotriva tuturor.

„Cele mai evidente fenomene legate de acest exercițiu care se dorește a fi electoral, se referă în primul rând la refuzul de înregistrare a mai multor candidați, motivele care sunt invocate pentru aceste refuzuri. O inovație pentru aceste pretinse alegeri se referă la excluderea opțiunii de a vota contra tuturor. Această opțiune era o posibilitate pentru locuitorii regiunii să-și manifeste indignarea. În jur de șase persoane au vrut să candideze, dar doar două s-au regăsit pe buletinele de vot. Sunt niște alegeri fără alegere”.

Regimul separatist de la Tiraspol susține că cetățenii din regiune au dreptul să-și decidă singuri viitorul, în timp ce autoritățile constituționale de la Chișinău condamnă acest pretins scrutin.

Biroul Politici de Reintegrare a emis o declarație de presă prin care constată că acest exercițiu se desfășoară în afara cadrului constituțional și contrar legislației în vigoare a Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova consideră că astfel de ”alegeri” nu pot fi recunoscute și sunt considerate nule din punct de vedere juridic.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene prin intermediul canalelor diplomatice a făcut un apel către toți partenerii externi de a se abține de la delegarea observatorilor și participarea la acest proces nelegitim. Diplomația Republicii Moldova amintește că oricare participare la astfel de acțiuni reprezintă o sfidare la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova și subminează procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău