Pauza de cafea| Cât scot părinții din salariu pentru plățile informale la școală și din ce motive le achită (sondaj)

  • 03 Octombrie 2018 11:59
0%
00:00:00
00:00:00

Plățile informale ale familiilor pentru educație au crescut în ultimii ani de două ori, de la 1588 lei în 2015, până la 3389 lei în 2017, arată datele studiului sociologic ”Etica și integritatea academică în învățământul general. Plățile informale în școli”, realizat de Institutul de Politici Publice în iunie 2018.

Fenomenul plăților informale este în creștere în timp ce părerile părinților sunt împărțite. Astfel, jumătate dintre părinți au spus că nu ar plăti nimic în plus, pentru că învățământul este oficial gratuit. 

Conform sondajului, plățile informale constituie circa 20% din  totalul cheltuielilor pentru educație ale familiilor ce au copii în instituțiile de învățământ general. 

Fiind raportate la cheltuielile statului pentru un elev, care s-au ridicat la 8771 lei în anul 2015 și la 9803 lei în anul 2017, plățile informale constituie 17,9% și, respectiv, 34,6%. Astfel, dacă în anul 2015 plățile informale, erau de circa 1/5 în raport cu banii alocați de stat pentru elev, în anul 2017 acest raport a crescut până la 1/3, adică aproape de două ori.       

Potrivit studiului, motivele ce îi determină pe părinți să efectueze plăți informale sunt: 

34,3% dintre respondenți nu au putut identifica un motiv concret, spunănd „plătesc toți, plătim și noi”, 

28,4% dintre respondenți consideră că plățile făcute de ei îmbunătățesc condițiile de școală, 

25,3% considereră că plățile lor îmbunătățesc calitatea studiilor. 

Totodată, 26,5% dintre părinți au indicat că efectuarea de plăți le permite să participe activ la viața școlară a propriilor copii. 

Unul din motivele de a face plăți solicitate la școală este teama unor eventuale consecințe negative în cazul refuzului de a plăti. 

Așadar, 19,7% plătesc din teama de a nu fi marginalizat copilul la școală, 

iar 11,9% evitarea de ai crea probleme copilului. 

O bună parte din părinți (circa 12%) afirmă că plățile informale reprezintă sume mari, pe care ei nu și le pot permite. 

Nici intrarea în vigoare a noului Cod al educației nu a adus o diminuare semnificativă a fenomenului de plăți informale în învățământul general mai mult, acest plăți au crescut ca volum și ca frecvență, mai arată datele sondajului. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 600 de respondenți, fiind reprezentativ la nivel național. Marja de eroare a sondajului este +/- 4%. 

Despre cum influențează plățile informale procesul educațional și relațiile dintre școală și familie au povestit, la emisiunea ”Pauza de cafea”,  autorul studiului, directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Anatol Gremalschi, și șefa Direcției evaluare învățământ general a Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Lucia Argint-Căldare.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău