Paulo Coelho dezminte că s-ar fi angajat în favoarea Iuliei Timoșenko, candidată la alegerile prezidențiale din Ucraina

  • 24 Ianuarie 2019 19:46
Paulo Coelho dezminte că s-ar fi angajat în favoarea Iuliei Timoșenko, candidată la alegerile prezidențiale din Ucraina

Candidata ucraineană la alegerile prezidențiale din martie, Iulia Timoșenko, care figurează printre favoriți, a negat joi că ar fi vrut să-și adjudece sprijinul scriitorului brazilian Paulo Coelho, fără aprobarea acestuia, difuzând la anunțarea candidaturii sale un film în care acesta îi aducea un omagiu, potrivit AFP.

Difuzarea acestui film, în care scriitorul laudă talentele Iuliei Timoșenko, "o persoană care poate conduce o țară", fusese interpretat marți ca un mesaj de sprijin, dar autorul "Alchimistului" a dezmințit rapid că s-ar fi angajat în favoarea fostului premier ucrainean.

"Eu nu am înregistrat niciodată niciun mesaj care să-i susțină candidatura, chiar dacă îmi place mult ca persoană, politica ucraineană nu este domeniul meu", a scris miercuri pe Twitter scriitorul brazilian.

"Nu este nicio propagandă din partea mea. Este un film autobiografic despre ultimii 15 ani din viața mea, unde erau utilizate imagini documentare din punctul meu de vedere absolut corecte", a reacționat joi în fața presei Iulia Timoșenko, prezentă la Davos (Elveția), în cursul unei conferințe despre Ucraina, organizată de fundația oligarhului ucrainean Viktor Pinciuk în marja Forumului economic mondial.

Filmul respectiv a fost difuzat în cadrul congresului partidului Batkivșcina (Patria) al Iuliei Timoșenko, care a desemnat-o drept candidată la alegerile din 31 martie.

"Am întâlnit-o pe Timoșenko de două ori. Ea are carismă. Este o personalitate foarte puternică. A trecut prin multe încercări și are o caracteristică unică: este capabilă să depășească toate dificultățile. Această persoană precis poate conduce țara", declară Paulo Coelho în film.

Biroul de presă al dnei Timoșenko a precizat pentru AFP că videoclipul cu Coelho fusese înregistrat în 2010 pentru un documentar.

Mesaje video ale altor personalități internaționale, precum fostul președinte georgian Mihail Saakașvili sau ex-secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, au fost difuzate de asemenea în cursul acestui congres.

Intervievat de presa ucraineană, Rasmussen a dezmințit și el că ar susține-o pe Timoșenko.

El a indicat canalului de televiziune ucrainean "Priamid" că acest mesaj nu era adresat personal Iuliei Timoșenko și că el susținea reformele angajate în Ucraina, dar nu susținea niciun candidat în mod special.

Iulia Timoșenko, emblemă a "revoluției portocalii" din 2004, și-a anunțat marți candidatura la alegerile prezidențiale. Ultimele sondaje o creditează cu prima șansă, înaintea președintelui în exercițiu Petro Poroșenko.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău