Paul Goma a redobândit cetățenia Republicii Moldova

  • 25 Aprilie 2013 14:38
Paul Goma a redobândit cetățenia Republicii Moldova

Scriitorul basarabean Paul Goma a recăpătat cetățenia Republicii Moldova și va reveni acasă în această vară acasă.

Anunțul a fost făcut, joi, 25 aprilie, de către membrii Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Andrei Țurcanu și Emilian Galaicu-Păun. 

Andrei Țurcanu și Emilian Galaicu-Păun, au venit și cu un apel către societatea civilă de strângere de fonduri în vederea procurării unei locuințe la Chișinău, pentru scriitor.

Paul Goma ar urma să preaia conducerea Centrului pentru Studierea Comunismului din Basarabia și Bucovina, centru înființat iarna aceasta de către Uniunea Scriitorilor.

Paul Goma s-a născut în 1935, în satul Mana din județul Orhei. În 1940, după cedarea Basarabiei, familia lui s-a refugiat în România. În 1941 revine acasă, iar în 1944 se refugiază pentru a doua oară.

Paul Goma, care este considerat unul dintre cei mai radicali dizi­denți români dinainte de 1989, a reușit să trimită în 1977,  la postul Radio Europa Liberă,  o scrisoare deschisă în care cerea guvernului României respectarea drepturilor omului în țară. În același an,  Paul Goma, împreună cu soția și copilul, au fost decăzuți din calitatea de cetățeni români și expulzați în Franța, unde au cerut azil politic. Aici și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a lui Nicolae Ceaușescu. A sprijinit înființarea, în 1979, a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România,  comparabil cu sindicatul polonez liber Solidaritatea.

Este cunoscut cititorilor prin romanele sale „Din Calidor”, „Ostinato”, „Arta refugii”.

Paul Goma a fost propus de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova la premiul Nobel pentru Literatură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău