Patru persoane, trimise pe banca acuzaților într-un dosar de escrocherie în valoare de peste 6,7 de milioane lei cu produse agricole

  • 23 Iulie 2021 14:06
Patru persoane, trimise pe banca acuzaților într-un dosar de escrocherie în valoare de peste 6,7 de milioane lei cu produse agricole

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii de urmărire penală din cadrul Direcției Generale Urmărire Penală ale IGP, cu suportul INI, au terminat urmărirea penală prin documentarea activității ilicite a unui grup criminal organizat, specializat în comiterea escrocheriilor cu produse agricole de la 33 de producători din toată republica, în valoare de peste 6,7 milioane de lei.

 
Membrii grupului criminal organizat, preluând activitatea unei companii cu istoric economic pozitiv, contractau fictiv producătorii agricoli, pe care îi induceau în eroare prin prezentarea ca adevărate a faptelor mincinoase și le promiteau achitarea pentru marfa preluată după vânzare, fapt care însă nu se producea. Acțiunile criminale au avut loc în perioada anilor 2019-2020, se arată în comunicat.
 
Urmărirea penală a fost începută în toamna anului 2020. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații, a  apărut necesitatea efectuării a 17 percheziții, soldate cu ridicarea de documente, înscrisuri, suporturi electronice, telefoane, ștampile, acte false și reținerea a șapte persoane. Stabilindu-se că trei din aceste persoane aveau rol doar de execuție exprimat prin purtarea convorbirilor telefonice, fără a cunoaște scopul angajatorilor de comitere a unor infracțiuni, acestea au fost eliberate, fără a fi aplicate măsuri preventive și statut de învinuit.
 
În cadrul urmăririi penale, au fost puse sub sechestru bunuri în valoare totală de aproximativ un milion de lei.
 
Recent, urmărirea penală a fost terminată și dosarul a fost expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond. Persoanele sunt învinuite de comiterea escrocheriei în proporții deosebit de mari, trei din ele fiind în arest preventiv, iar a patra – în arest la domiciliu.
 
Potrivit legii cele incriminate sunt pedepsite cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani. 
 

În context, oamenii legii îndeamnă producătorii agricoli, dar și alți cetățeni, să fie prudenți la încheierea tranzacțiilor care creează aparențe avantajoase, pentru ca să nu cadă pradă escrocilor.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
0,43
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,89 m/s
Wed
-1
Thu
1
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău