Patru penitenciare vor beneficia de cărți colectate în cadrul unei campanii
-
03 Martie 2020 13:46
Peste două mii de cărți au fost adunate în cadrul campaniei “Donează o carte pentru penitenciar”, care s-a desfășurat pe parcursul lunii februarie și s-a încheiat ieri, 1 martie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. O relatare de Alina Rusu pentru Radio România Chișinău.
Campania “Donează o carte pentru penitenciar”, este desfășurată de către Biblioteca Națională și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, în cadrul “Anului Lecturii”, la Inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor. Cele peste 2000 de cărți adunate vor ajunge la Penitenciarul nr.13 din Chișinău, Penitenciarul nr. 3 din Leova, Penitenciarul nr. 9 Pruncul și Comunitatea terapeutică „Catharsis” de la Pruncul. Cititorii de diferite categorii, elevi, autori, au fost receptivi, fiind colectat un lot important de carte, consideră directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintelei:
„Această campanie a fost inițiată în urma mai multor solicitări ale Administrației Penitenciarelor, pentru a îmbunătăți colecțiile de carte din bibliotecile acestor instituții. Colegii noștri au venit cu inițiativa de a desfășura o campanie la care să participe toată comunitatea. Oamenii au fost foarte receptivi, dorind să-i ajute pe cei care au trecut prin anumite momente dificile ale vieții, dar la moment își ispășesc pedeapsa. S-au mobilizat mulți tineri, elevi din școli, licee, autori, instituții de stat, mai multe ong-uri”, a spus Elena Pintilei.
Lectura este o modalitate importantă pentru resocializarea persoanelor aflate în detenție, au declarat mai mulți reprezentanți ai instituțiilor penitenciare. Eugen Caraman, șeful penitenciarului nr. 3 din Leova a menționat că la această instituție, unde se află peste 300 de deținuți, mai mult de jumătate sunt cititori activi:
„Prin lectură omul poate fi resocializat, poate fi reintegrat în societate mai ușor. Avem o bibliotecă p teritoriul penitenciarului și la moment lotul de carte constituie circa 4 mii de volume. Ne străduim să-l reînnoim în permanență. Doar aproximativ 75 de procente din numărul total de condamnați frecventează biblioteca instituției, caută cărți noi. De aceea încercăm prin diferite modalități să adunăm noi volume, cerem ajutor de la Biblioteca Națională, ne bucurăm de orice inițiativă de a completa biblioteca noastră”, a menționat Eugen Caraman.
Potrivit reprezentanților Bibliotecii Naționale campania va continua, fiind adunată literatură și pentru alte instituții penitenciare din cele 17 existente în R. Moldova.