Patru organizații care prestează servicii sociale din Moldova au fost dotate cu mașini noi, grație Uniunii Europene

  • 27 Iulie 2023 16:51
Patru organizații care prestează servicii sociale din Moldova au fost dotate cu mașini noi, grație Uniunii Europene

Patru organizații care prestează servicii sociale în Moldova au primit unități de transport noi, grație sprijinului Uniunii Europene și Fundației Soros Moldova. Mașinile au fost procurate pentru echipele mobile din Cimișlia, Chișinău, Edineț și Centrul de reintegrare socială a tinerilor din Ialoveni care, datorită transportului donat, vor putea acorda servicii sociale la domiciliu persoanelor cu dizabilități din aceste regiuni, transmite IPN.

Prezent la evenimentul de transmitere a unităților de transport, Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale a salutat implementarea acestui proiect, prin intermediul căruia în Republica Moldova sunt impulsionate dezvoltarea a 40 de servicii sociale noi. „Este un proiect important, de la care ne inspirăm, inclusiv în cadrul reformei în domeniul asistenței sociale. Vorbim despre acele servicii, care vor fi incluse în pachetul de servicii de bază și pe care vom încerca să le extindem într-un mod uniform și calitativ pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne dorim să avem servicii sociale mai bune, accesibile, centrate pe nevoile beneficiarilor, un cadru de intervenții care poate lupta într-un mod eficient cu sărăcia copiilor, cu marginalizarea persoanelor cu dizabilități”, a menționat Alexei Buzu.

Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a declarat că UE sprijină eforturile societății civile în procesul de implementare a soluțiilor inovatoare care vizează promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și a celor din grupurile social-vulnerabile. „În cadrul evenimentului de astăzi transmitem patru unități de transport pentru patru servicii sociale, care vor aduce serviciile sociale mai aproape de beneficiari și îi vor ajuta pe lucrătorii din domeniu să-și eficientizeze și să-și modernizeze activitatea. Disponibilitatea și durabilitatea acestor servicii sociale înseamnă șanse suplimentare pentru o viață împlinită în comunitate. Doresc să reasigur societatea civilă care prestează servicii sociale persoanelor vulnerabile despre sprijinul și recunoștința noastră continuă”, a comunicat ambasadorul.

Directorul executiv al Fundației Soros Moldova, Petru Culeac, a afirmat că scopul acestei donații este ca un număr cât mai mare de persoane vulnerabile să aibă acces la servicii sociale de calitate, iar societatea civilă și autoritățile să conlucreze eficient. Fundația Soros Moldova, împreună cu Uniunea Europeană, susține cele 40 de organizații care dezvoltă servicii sociale în toată țara, astfel ca serviciile sociale să ajungă la toți cei care au nevoie de ajutor, a adăugat el.

„Parteneriatele pe care le avem cu organizațiile societății civile ne ajută să depășim situații dificile din domeniul social. Eficientizarea serviciilor sociale va îmbunătăți calitatea vieții și va asigura incluziunea socială a familiilor în care sunt persoane cu dizabilități”, a spus Tatiana Aramă, vicepreședinta raionului Cimișlia.

Anastasia Rusu, administratoarea Asociației Obștești „Cimișlienii de pretutindeni” a spus că echipa mobilă din Cimișlia va oferi gratuit servicii calitative de reabilitare și menținere pentru aproximativ 25 de familii în care sunt persoane cu dizabilități severe. Astfel, se va asigura accesibilitate acestor familii la servicii sociale de calitate.

Serviciul de echipă mobilă este format din specialiști în logopedie, kinetoterapie, asistent social, psiholog, care merg la domiciliul adulților și copiilor cu dizabilități pentru a le acorda asistența necesară, conform unui plan individual. Mașinile au fost procurate în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău