Patru „Locuințe Protejate”, la Soroca

  • 06 Noiembrie 2020 14:52
Patru „Locuințe Protejate”, la Soroca

Patru „Locuințe Protejate” pentru persoanele cu dizabilități intelectuale s-au deschis la Soroca, cu susținerea Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova. Aici vor fi cazați 20 de beneficiari ai Centrului de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități din satul Bădiceni, transmite IPN.

Asociația Obștească „Casa Speranțelor” din Soroca a oferit asistență Centrului din Bădiceni în amenajarea și dotarea locuințelor protejate cu toate cele necesare pentru asigurarea unui trai independent beneficiarilor. Aceștia beneficiază și de suport individualizat din partea asistenților sociali instruiți și pregătiți pentru această muncă în cadrul proiectului.

Până acum, jumătate din beneficiari au parcurs cu succes perioada de adaptare, cinci din ei fiind antrenați în câmpul muncii, trei din ei și-au găsit un loc stabil de muncă grație sensibilizării agenților economici din comunitate.

„Datorită suportului generos al Uniunii Europene, putem ajuta aceste persoane să-și înceapă o viață independentă, în siguranță. Suntem mândri de succesele obținute de beneficiarii proiectului, care au reușit deja să se angajeze în câmpul muncii și suntem foarte recunoscători comunității din Soroca pentru receptivitate”, a remarcat Valentina Onică, președinta Asociației „Casa Speranțelor”.

Costul de dezvoltare a celor patru servicii de „Locuință Protejată” este de peste 128 de mii de euro, dintre care peste 78 de mii constituie fonduri din bugetul de stat – gestionate de Centrul de plasament temporar din Bădiceni. Alți aproape 50 de mii de euro constituie fonduri ale proiectului implementat de Asociația „Casa Speranțelor”, finanțat de UE și Fundația Soros Moldova.

„Serviciile sociale dezvoltate în cadrul proiectului nostru ajung acolo unde este stringentă nevoie. Vorbim, despre persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și alți beneficiari care au parte de susținere pentru a duce o viață mai bună”, a menționat Vitalie Slobozian, coordonator program la Fundația Soros Moldova.

Începând cu anul 2018, în cadrul proiectului european „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, organizațiile societății civile au contribuit, în parteneriat cu instituțiile rezidențiale, la crearea a 19 servicii de „Casă Comunitară” și „Locuință Protejată” în imobile procurate din resursele bugetului de stat în raioanele Soroca, Orhei, Dubăsari, Edineț, Râșcani și municipiul  Bălți. Astfel, 35 persoane cu dizabilități intelectuale locuiesc acum în comunitate, iar alte 55 de persoane sunt în proces de pregătire pentru transferul în comunități, până la finele anului curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău