Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Națională a Cărții

  • 04 Iunie 2019 18:37
 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Națională a Cărții

Scriitori, editori, bibliotecari din bibliotecile naționale și cele publice, precum și alți utilizatori din întreaga țară au participat astăzi la cea de-a II-a ediție a Zilei Ușilor Deschise a Camerei Naționale a Cărții, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a 62-a aniversare a instituției, marcată în fiecare an pe 1 iunie. Agenda zilei a cuprins discuții, excursii, expoziție de publicații, etc.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Renata Cozonac, a menționat că scopul manifestării a fost de a promova patrimoniul național tipărit, fondul intangibil - Arhiva Depozitului Legal de documente, în care se păstrează diverse publicații  datate din 1924 încoace, precum și de a scoate în evidență Colecția basarabeană, care cuprinde tipărituri datate din sec. XVI până în sec. XX, apărute în țară și peste hotare.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Națională a Cărții

Potrivit Renatei Cozonac, misiunea Camerei Naționale a Cărții  este de a administra patrimoniul documentar național (depozitul legal) de publicații (cărți, periodice, manuscrise, carte veche, incunabule, hărți, fotografii, materiale audio-vizuale și resurse electronice) și de a promova producția editorială din R. Moldova pentru întreaga comunitate prin organizarea Depozitului Legal, efectuarea controlului bibliografic național, evidența statistică și info-bibliografică a procesului editorial și asigurarea prezenței Republicii Moldova în sistemul informațional /editorial / statistic internațional. ”Camera Națională a Cărții din Republica Moldova (CNCRM) se află în slujba educației și a cercetării științifice, în scopul dezvoltării sociale, culturale și economice a țării, a organelor de stat, instituțiilor editoriale, informațional-documentare și de cercetare”, a subliniat sursa citată.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Națională a Cărții

La rândul său, formatorul instituției și redactorul responsabil de publicații elaborate în cadrul Camerei Naționale a Cărți, Valentina Chitoroagă le-a povestit vizitatorilor despre Bibliografia Națională a Moldovei,  revista Camerei Naționale etc.

Camera Națională a Cărții a fost fondată la 1 iunie 1957. În colecțiile instituției se păstrează peste un milion 300 mii de unități bibliografice. Prima ediție a Zilei ușilor deschise a Camerei Naționale a Cărții a avut loc în 2017.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
33
Nori împrăștiați
Umiditate:36 %
Vint:5,7 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
24
Wed
23
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău