Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

  • 04 Iunie 18:37
 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

Scriitori, editori, bibliotecari din bibliotecile naționale și cele publice, precum și alți utilizatori din întreaga țară au participat astăzi la cea de-a II-a ediție a Zilei Ușilor Deschise a Camerei Naționale a Cărții, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a 62-a aniversare a instituției, marcată în fiecare an pe 1 iunie. Agenda zilei a cuprins discuții, excursii, expoziție de publicații, etc.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Renata Cozonac, a menționat că scopul manifestării a fost de a promova patrimoniul național tipărit, fondul intangibil - Arhiva Depozitului Legal de documente, în care se păstrează diverse publicații  datate din 1924 încoace, precum și de a scoate în evidență Colecția basarabeană, care cuprinde tipărituri datate din sec. XVI până în sec. XX, apărute în țară și peste hotare.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

Potrivit Renatei Cozonac, misiunea Camerei Naţionale a Cărţii  este de a administra patrimoniul documentar naţional (depozitul legal) de publicaţii (cărţi, periodice, manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi resurse electronice) şi de a promova producţia editorială din R. Moldova pentru întreaga comunitate prin organizarea Depozitului Legal, efectuarea controlului bibliografic naţional, evidenţa statistică şi info-bibliografică a procesului editorial și asigurarea prezenţei Republicii Moldova în sistemul informaţional /editorial / statistic internaţional. ”Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova (CNCRM) se află în slujba educaţiei şi a cercetării ştiinţifice, în scopul dezvoltării sociale, culturale şi economice a ţării, a organelor de stat, instituţiilor editoriale, informaţional-documentare și de cercetare”, a subliniat sursa citată.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

La rândul său, formatorul instituției și redactorul responsabil de publicații elaborate în cadrul Camerei Naționale a Cărți, Valentina Chitoroagă le-a povestit vizitatorilor despre Bibliografia Națională a Moldovei,  revista Camerei Naționale etc.

Camera Națională a Cărții a fost fondată la 1 iunie 1957. În colecțiile instituției se păstrează peste un milion 300 mii de unități bibliografice. Prima ediție a Zilei ușilor deschise a Camerei Naționale a Cărții a avut loc în 2017.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
13,18 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,1 m/s
Mon
9 °C
Tue
14 °C
Wed
10 °C
Thu
4 °C
Fri
1 °C

Curs oficial BNM 17 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3214 -0.0000
USD 17.5802 -0.0000
RON 4.0546 -0.0000
UAH 0.7255 -0.0000
RUB 0.2745 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău