Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

  • 04 Iunie 2019 18:37
 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

Scriitori, editori, bibliotecari din bibliotecile naționale și cele publice, precum și alți utilizatori din întreaga țară au participat astăzi la cea de-a II-a ediție a Zilei Ușilor Deschise a Camerei Naționale a Cărții, care s-a desfășurat astăzi la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a 62-a aniversare a instituției, marcată în fiecare an pe 1 iunie. Agenda zilei a cuprins discuții, excursii, expoziție de publicații, etc.

Solicitată de MOLDPRES, directorul instituției, Renata Cozonac, a menționat că scopul manifestării a fost de a promova patrimoniul național tipărit, fondul intangibil - Arhiva Depozitului Legal de documente, în care se păstrează diverse publicații  datate din 1924 încoace, precum și de a scoate în evidență Colecția basarabeană, care cuprinde tipărituri datate din sec. XVI până în sec. XX, apărute în țară și peste hotare.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

Potrivit Renatei Cozonac, misiunea Camerei Naţionale a Cărţii  este de a administra patrimoniul documentar naţional (depozitul legal) de publicaţii (cărţi, periodice, manuscrise, carte veche, incunabule, hărţi, fotografii, materiale audio-vizuale şi resurse electronice) şi de a promova producţia editorială din R. Moldova pentru întreaga comunitate prin organizarea Depozitului Legal, efectuarea controlului bibliografic naţional, evidenţa statistică şi info-bibliografică a procesului editorial și asigurarea prezenţei Republicii Moldova în sistemul informaţional /editorial / statistic internaţional. ”Camera Naţională a Cărţii din Republica Moldova (CNCRM) se află în slujba educaţiei şi a cercetării ştiinţifice, în scopul dezvoltării sociale, culturale şi economice a ţării, a organelor de stat, instituţiilor editoriale, informaţional-documentare și de cercetare”, a subliniat sursa citată.

 Patrimoniul național tipărit, fondul intangibil a putut fi admirat la Camera Naţională a Cărţii

La rândul său, formatorul instituției și redactorul responsabil de publicații elaborate în cadrul Camerei Naționale a Cărți, Valentina Chitoroagă le-a povestit vizitatorilor despre Bibliografia Națională a Moldovei,  revista Camerei Naționale etc.

Camera Națională a Cărții a fost fondată la 1 iunie 1957. În colecțiile instituției se păstrează peste un milion 300 mii de unități bibliografice. Prima ediție a Zilei ușilor deschise a Camerei Naționale a Cărții a avut loc în 2017.

 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chişinău
6,99 °C
cer fragmentat
Umiditate:48 %
Vint:2,6 m/s
Sat
6 °C
Sun
6 °C
Mon
7 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C

Curs oficial BNM 28 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 0.0117
USD 17.7711 -0.0857
RON 4.0440 -0.0018
UAH 0.7243 -0.0011
RUB 0.2704 -0.0023
Arhivă Radio Chișinău