Patriarhul Irinej al Serbiei refuză să accepte înstrăinarea Kosovo

  • 11 Mai 11:11
Patriarhul Irinej al Serbiei refuză să accepte înstrăinarea Kosovo

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), Irinej, a declarat vineri că Serbia nu trebuie să renunțe la Kosovo, precum și că poporul sârb are nevoie de unitate în loc de diviziunea pe care o încurajează dușmanii.

"Rana noastră de astăzi este Kosovo. Nu trebuie să renunțăm la sfântul pământ sârbesc pentru că ne va ajunge blestemul Sfântului Lazăr (ţarul Serbiei - n.r.) și al celorlalţi martiri din Kosovo-Metohija. Ne va blestema istoria și chinul tuturor victimelor din Kosovo. Nu trebuie să se întâmple acest lucru, chiar dacă plătim cu preţul vieții", a afirmat patriarhul Irinej la sărbătorirea hramului Sfântului Sava din Kraljevo.

După cum a relatat şi Serviciul de Informare al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Patriarhul a spus că Serbiei îi poate fi luat Kosovo și că el a fost răpit şi de turci, "iar noi, după 500 de ani, am reușit să-l luăm înapoi", și a adăugat că "în ultima vreme gândul de a nu se renunța la Kosovo se aude şi de la conducătorii noştri".

"Acest lucu ne bucură, îi bucură şi pe sfinții din mănăstirile noastre din Kosovo. Nu am încredere prea mare în ajutorul liderilor lumii, ci în ajutorul sfinților noștri, care s-au jertfit în Kosovo-Metohija. Ei vor fi ajutoarele noastre credincioase, dacă vom depune eforturi", a spus patriarhul Irinej.

Patriarhul Serbiei a mai adăugat: "dacă vrem să avem un loc în această lume ca națiune, trebuie să fim uniţi".

"Această unitate se bazează pe bine, în caz contrar nu se justifică și nu durează. Astăzi avem nevoie de ea, în loc de divizare și conflicte care îi încurajează pe dușmanii noștri. În asta constă puterea lor și neputința noastră. De aceea, ne rugăm Domnului să ne insufle credința ca fundament al tuturor virtuților" a menţionat capul Bisericii Ortodoxe Sârbe, citat de BETA, şi a precizat că "fără credință, noi, ca indivizi, suntem mici, nu numai în fața lui Dumnezeu, ci și în faţa oamenilor".

"Unitatea se realizează prin iubire, și ne rugăm la Dumnezeu să ne dea această virtute într-o lume plină de ură profundă. Reducerea iubirii faţă de Dumnezeu are drept consecinţă ura oamenilor unii împotriva celorlalți", a subliniat Patriarhul Irinej. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
20,02 °C
cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,5 m/s
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
25 °C
Sat
24 °C

Curs oficial BNM 18 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4127 -0.0672
USD 18.1955 0.0130
RON 4.3173 -0.0197
UAH 0.6882 0.0005
RUB 0.2829 0.0003
Arhivă Radio Chișinău