Patriarhul ecumenic al Constantinopolului denunță agresiunea rusă din Ucraina

  • 29 Martie 2022 19:10
Patriarhul ecumenic al Constantinopolului denunță agresiunea rusă din Ucraina

Patriarhul ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, s-a întâlnit marți la Varșovia cu mai mulți refugiați ucraineni pentru a-și exprima solidaritatea față de cauza lor și a denunțat totodată agresiunea rusă din Ucraina, informează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un discurs susținut la Universitatea Catolică Stefan Wyszynski, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe a spus că sunt "inimaginabile" distrugerile cauzate de "această invazie îngrozitoare, în națiunea ucraineană și în lumea întreagă".

Sosit în Polonia la invitația președintelui polonez Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit luni, patriarhul Bartolomeu I a denunțat în aceeași zi războiul din Ucraina, despre care a spus că este "nedrept" și "neîntemeiat".

"Deși orice război merită să fie condamnat, un război între ortodocși este absolut inacceptabil", a declarat liderul religios, în vârstă de 82 de ani, într-o biserică ortodoxă din Varșovia unde s-a rugat pentru pace, înainte de a deplânge "criza de unitate" prin care trec în prezent creștinii ortodocși.

Bisericile ortodoxe naționale sunt autocefale, însă patriarhul ecumenic al Constantinopolului este recunoscut drept liderul lor spiritual la scară mondială.

În Ucraina, populația, în marea sa majoritate ortodoxă, este divizată între credincioși care recunosc întâietatea Patriarhiei Moscovei și credincioși afiliați la noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, care este independentă de tutela rusă.

Patriarhul Bartolomeu I a recunoscut în mod oficial, în ianuarie 2019, independența celei din urmă, fapt care a provocat o reacție violentă din partea ierarhiei ortodoxe moscovite. Patriarhia Moscovei a văzut în acea recunoaștere "o schismă" și a rupt toate legăturile cu Patriarhia Constantinopolului. În prezent, patriarhul Moscovei, Kiril, susține invazia rusă din Ucraina.

Majoritatea bisericilor ortodoxe naționale au recunoscut, treptat, Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei, însă Biserica poloneză s-a abținut până în prezent să adopte o poziție oficială pe această temă.

Marți, patriarhul Bartolomeu I a fost primit în vizită de președintele episcopatului catolic polonez, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

Acesta din urmă a îndemnat la "solidaritate spirituală și ecumenică cu națiunea martir ucraineană" și a denunțat "setea nestăpânită de dominație și disprețul față de viața și demnitatea umană care au readus la viață demonii distrugători ai trecutului". 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău