Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a început procedurile pentru crearea bisericii ucrainene independente față de Moscova

  • 23 Aprilie 2018 08:54
Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a început procedurile pentru crearea bisericii ucrainene independente față de Moscova

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol a început să analizeze apelul președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, privind acordarea Tomosului de autocefalie bisericii ortodoxe ucrainene, potrivit unui comunicat postat, duminică, pe site-ul oficial al liderului de la Kiev.

Potrivit documentului, este vorba, în special, despre lansarea procedurilor necesare pentru ca Bartolomeu I al Constantinopolului să acorde dreptul la înființarea unei biserici ortodoxe ucrainene care să nu mai depindă de Patria Moscovei. Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joia trecută, o rezoluție prin care solicită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie, după ce, anterior, președintele Poroșenko a susținut un discurs în plenul Parlamentului, cerând deputaților să susțină demersurile de înființare a unei singure biserici ortodoxe ucrainene.

În opinia lui Poroșenko, aprobarea înființării unei singure biserici ortodoxe ucrainene este o chestiune de securitate și apărăre națională. „Pentru mine, aprobarea unei biserici autohtone independente are aceeași importanță ca regimul fără vize și Acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Este ca lupta pentru aderarea la UE și aderarea la NATO. Este vorba despre securitatea națională și apărarea noastră în războiul hibrid", a declarat Poroșenko, în plenul Parlamentului ucrainean.

„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să își înființeze biserică" - a declarat Poroșenko, exprimându-și speranța că Sinodul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol va adopta o decizie în acest sens înainte de aniversarea a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene (28 iulie 2018, n.red). Cu toate acestea, liderul de la Kiev a subliniat că biserica ortodoxă ucraineană va fi separată de stat. „Biserica ortodoxă ucraineană unificată nu va deveni o biserică de stat. Toți credincioșii au dreptul să-și aleagă liber atât lăcașul de rugăciune, cât și jurisdicția ecleziastică", a remarcat Petro Poroșenko. 

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău