Patentarii ezită să folosească aparatele de casă, obligatorii de la 1 iulie/ Replica lui Dumitru Alaiba

  • 07 Iulie 2023 14:40
Patentarii ezită să folosească aparatele de casă, obligatorii de la 1 iulie/ Replica lui Dumitru Alaiba

Din 1 iulie comerțul cu amănuntul în piețe sau unități comerciale nu mai poate fi efectuat în bază de patentă. Deși patentarii, conform legii, trebuie să introducă aparatele de casă, ei continuă, în multe cazuri, să activeze în lipsa acestora. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, spune că aparatul de casă rămâne obligatoriu. Totuși, pentru moment, Serviciul Fiscal de Stat aplică metode de conformare benevolă, transmite Radio Chișinău. 

Vânzătorii la standurile de fructe și legume din Piața Centrală din Chișinău recunosc că nu utilizează aparatul de casă. Motivele invocate de ei sunt multiple.

„La noi prețurile se schimbă pe parcursul zilei. Acum cinci minute era 30 de lei, ca mai apoi să fie 20 de lei. Cum să lucrezi cu aparatul de casă? Aici e piață, prețurile se schimbă, dacă produsul se începe a se altera. Pentru a lucra cu aparatul de casă, prețul trebuie să fie stabil”, spune un comerciant. 

„Țăranul e huiduit dintr-o parte în alta. Muncesc cu trudă din ianuarie. Eu vând doar luna aceasta. Ce să fac apoi cu aparatul de casă?”, afirmă altul. 

Un vânzător susține că la piață nu există condiții pentru utilizarea unui aparat de casă - „În magazine sunt condiții pentru a fi utilizat aparatul de casă, ai intrat, te-ai așezat la masă, dar aici târâi marfa singur, o aduci, o pui, ești cu mâinile murdare. Nici nu ai timp să răsufli câteodată”.

„Dacă vin mai mulți cumpărători deodată poți greși, ori noi, ori cumpărătorul”, se plânge un alt vânzător

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba a declarat pentru „Radio Chișinău” că este nevoie de adaptare la noile reguli. El recunoaște că încă există patentari care refuză să se conformeze, iar cu aceștia se mai poartă discuții pentru a-i convinge să accepte noile reguli. Aparatul de casă rămâne obligatoriu, în lipsa unei alte posibilități legale pentru patentari de a-și continua activitatea, subliniază ministrul Alaiba.

În două zile lucrătoare de la reformă, au fost înregistrate doar 268 de persoane din cele câteva mii care au acceptat să utilizeze aparatul de casă, a spus Dumitru Alaiba. El și-a exprimat speranța că până la sfârșitul săptămânii curente numărul acestora va crește până la o mie.

„Serviciul Fiscal de Stat aplică, pentru moment, metode de conformare benevolă. Se discută cu oamenii, se fac consultări, se dau instructaje, se răspunde la întrebări pentru ca oamenii să treacă cu succes, însă asta nu va fi pentru totdeauna. La un moment dat, evident, va trebui să se ia și altfel de măsuri”, a explicat ministrul Dumitru Alaiba.

Persoanele care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri sunt obligate să treacă la un nou regim fiscal în formă de activitate independentă. Potrivit noii legi, de la 1 iulie titularii de patentă sunt obligați să folosească aparatul de casă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău