Pastorului american, acuzat de spionaj și terorism în Turcia, riscă 35 de ani de închisoare. SUA speră că va fi eliberat

  • 12 Octombrie 2018 09:17
Pastorului american, acuzat de spionaj și terorism în Turcia, riscă 35 de ani de închisoare. SUA speră că va fi eliberat

Procesul pastorului american Andrew Brunson, a cărui soartă se află în centrul unei grave crize diplomatice între Washington și Ankara, se reia vineri în provincia Izmir, pe fondul așteptărilor SUA de a obține eliberarea acuzatului, transmite dpa.

Brunson riscă 35 de ani de închisoare pentru spionaj și activități teroriste, acuzații respinse de inculpat.

Ismail Cem Halavurt, avocatul lui Andrew Brunson, a declarat pentru dpa că se așteaptă ca instanța să ridice arestul la domiciliu și interdicția de călătorie impuse pastorului american.

Media americană au relatat că administrația Trump a ajuns la un 'acord secret' cu Ankara în virtutea căruia Brunson va fi eliberat și se va renunța la unele acuzații contra sa, în schimbul scăderii presiunilor economice asupra Turciei.

Pastorul în vârstă de 50 de ani, originar din Carolina de Nord, a fost arestat în decembrie 2016. El este acuzat de legături cu mișcarea lui Fethullah Gulen, un cleric musulman care trăiește în exil în SUA și pe care Turcia îl consideră a fi principalul vinovat pentru tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

De asemenea, Andrew Brunson este acuzat de colaborare cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), formațiune scoasă în afara legii în Turcia.

Secretarul de stat american Mike Pompeo și-a exprimat miercuri speranța că Brunson va fi eliberat, ceea ce în opinia sa ar fi 'lucrul corect' pe care Ankara trebuie să îl facă.

În ceea ce îl privește pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acesta a spus că soarta lui Andrew Brunson poate fi decisă doar de instanța judecătorească și că el nu se poate amesteca în acest proces.

Andrew Brunson a fost încarcerat timp de un an și jumătate, apoi plasat în reședință supravegheată. Președintele Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo au făcut din eliberarea pastorului o prioritate în relațiile cu Turcia. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivașcu)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău