Pastorala Învierii Domnului 2017 a ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Chișinăului și Exarhul Plaiurilor

  • 15 Aprilie 2017 13:30
Pastorala Învierii Domnului 2017 a ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, Arhiepiscopul Chișinăului și Exarhul Plaiurilor

„Învierea Lui Hristos- certitudinea învierii noastre” Cuvânt pastoral la Sărbătoarea Învierii Domnului Chișinău 2017

†PETRU

Din mila lui Dumnezeu

Arhiepiscopul Chișinăului,

Mitropolitul Basarabiei

și Exarhul Plaiurilor

Preacucernicului cler, preacuviosului cin monahal și preaiubiților credincioși din Sfânta și de Dumnezeu păzita Mitropoliei a Basarabiei;

Har, milă și pace de la Hristos Domnul,  iar de la noi, arhierești binecuvântări.

 

Hristos a înviat!

„Acum toate s-au umplut de lumină, și cerul și pământul și cele dedesubt“ (Canonul pascal)

Iubiți părinți slujitori ai sfintelor altare,

Frați și surori în Domnul Hristos,

   Iată-ne ajunși la capătul unui drum, a unui urcuș duhovnicesc, împletit cu post, cu rugăciune și cu nevoințe sufletești. Am trecut cu toții, timp de șapte săptămâni, prin postul pregătitor pentru Marea Sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, timp în care ne-am nevoit prin înfrânarea trupească  și sufletească de bunăvoie.

   În această noapte minunată am fost martorii trecerii dintr-o starea de tristețe sufletească,  la cea de bucurie dumnezeiască.  Până aproape de miezul nopții, tristețea și starea de neliniște încă ne bântuia și deodată la chemarea preotului „Veniți de luați lumină!”  toate au început parcă a-și redobândi rostul  și au căpătat strălucire din lumina dumnezeiască. Astăzi întreaga omenire s-a umplut de bucurie sufletească, căci Mântuitorul nostru Iisus Hristos a luminat toate cu învierea Sa din morți.

   Chiar dacă suntem în plină noapte, întunericul de afară nu mai are puterea de altădată căci toate sunt pătrunse de lumina Învierii Lui Hristos, care luminează tuturor. Chiar dacă afară e noapte, din punct de vedere astronomic, cântările și rugăciunile rostite ne vestesc ziua cea mare a Învierii Lui Hristos. Prin acest mare eveniment petrecut cu mult timp înainte  Bunul nostru Dumnezeu a dat posibilitatea omenirii, aflată în întunericul păcatelor, să se facă părtașa Luminii Mântuitoare a Lui  Hristos.

   Despre aceste lucruri ne încredințează Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan în Evanghelia ce s-a citit mai devreme căci „Întru El era viață și viața era lumina oamenilor. Lumina luminează în întuneric și întunericul nu a cuprins-o”(Ioan 1,4-5). Hristos este Lumina prin care noi ne putem lumina, astfel, chiar El ne încredințează: „Eu, lumină am venit în lume, ca tot omul ce crede în Mine să nu rămână în întuneric”(Ioan 12, 46). În altă parte Mântuitorul Hristos, ne încredințează chiar El Însuși: „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. (Ioan 11, 25-26)

   Sărbătoarea Învierii Domnului, ne aduce în fața ochilor inimilor  noastre, atât evenimentul istoric petrecut acum aproximativ două mii de ani în urmă, dar și certitudinea învierii morților și a noastră a tuturor. Omul a fost creat pentru îndumnezeire,  în vederea unei veșnice comuniuni cu Dumnezeu. Deși calea paradisiacă a îndumnezeirii a fost pierdută prin neascultarea, părinților strămoșești, a lui Adam și Eva, calea pământească,  prin durere  și suferință a fost acceptată de Fiul lui Dumnezeu ca drum spre îndumnezeirea omului. De aceea jertfa de pe Cruce din Vinerea Mare este jertfa pentru întreaga omenire de ieri și de azi, iar sărbătoarea Învierii din ziua de astăzi este speranța în învierea noastră a  tuturor după cum o mărturisește și Crezul niceo-constantinopolitan pe care îl mărturisim la fiecare Sfântă Liturghie: „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”.

   Scoaterea noastră din starea de întuneric sufletesc la lumină este pentru noi toți un prilej de mare bucurie; o bucurie care nu poate fi  ținută în ascuns. Acest lucru l-au înțeles și și l-au asumat pe deplin mărturisitorii de credință din perioada  comunistă și toți cei care și-au dedicat timpul, priceperea și măiestria pentru a expune cât mai frumos evenimentele din istoria mântuirii noastre – iconarii și pictorii bisericești.

 

         Dreptmăritori creștini,

   Ținând cont de faptul că anul acesta se împlinesc 1230 ani de la Sinodul al VII-lea Ecumenic, unde s-a dezbătut pe larg problema icoanelor și s-a stabilit că este plăcut înaintea Lui Dumnezeu să aducem cinste icoanelor, de aceea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017,  Anul omagial al Sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

   Atât pictorii bisericești cât și apărătorii ortodoxiei din perioada comunistă, au trecut prin grele încercări  din partea oamenilor, dar ei au mărturisit cu toții credința în Învierea Lui Hristos, necătând la faptul că astfel viața lor era pusă în pericol. Ei, prin acțiunile lor, au păstrat vie credința noastră peste ani. Icoanele sunt și astăzi dovezile că Nașterea, Patimile, Moartea, Învierea, Înălțarea la ceruri a Lui Hristos ș.a.m.d. nu sunt legende inventate ci sunt istoria vie, trăită, a Bisericii noastre. Perioada comunistă a fost o perioadă de încercare pentru întreaga Biserică Ortodoxă, iar cei care au opus rezistență, acestui regim au avut de suferit, unii dintre ei, chiar și moarte. În același context, Patriarhul Justinian, ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a fost cel care a găsit soluții tuturor problemelor Bisericii noastre,  și care și-a îndeplinit misiunea cu mult tact și dăruire în vremuri de cumplită prigoană comunistă atee.

   Pentru aceasta se cuvine să-i cinstim și să-i comemorăm, pe acești ostași ai Lui Hristos, care au înțeles și și-au asumat pe deplin calitatea de a fi buni creștini și mărturisitori jertfelnici ai ortodoxiei. De aceea, am îndemnat preoții din cadrul eparhiei noastre ca înanul acesta, conform Hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în lucrarea lor pastorală din parohii, să includă și activități ce țin de comemorarea  acestora. De asemenea, la nivel de mitropolie, în anul 2017, vor fi organizate conferințe și alte activități cu acest prilej, drept pentru care, îndemnăm toți preoții să fie prezenți și să participe activ la aceste acțiuni care au menirea de a ne menține vie amintirea despre jertfa înaintașilor noștri.

Iubiți fii și fiice duhovniceștii,

   Vă îndemn pe toți ca bucuria Luminii Sfinte, a Învierii Lui Hristos, pe care ați primit-o fiecarte în această seară din mâinile preoților, asemenea  apostolilor, iconarilor bisericești, mărturisitorilor Ortodoxiei din perioada comunistă, și nu numai, să o transmiteți mai departe, ca dovadă a dragostei lăsată pe pământ și sădită în noi, de  Hristos  Cel Înviat.  Lumina Sfântă să se sălașluiască în inimile noastre, iar din ea să luminăm, prin faptele noastre și celor aflați în întunericul păcatului.

   În Lumina marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, vă adresăm arhierești binecuvântări și vă încredințăm de toată grija și dragostea noastră părintească și vă dorim sărbători pascale cu multe  bucurii duhovnicești, pace și sănătate:

Hristos a Înviat!!!

 Cu binecuvântare și dragoste părintească, al vostru părinte duhovnicesc și fierbinte rugător la Hristos Domnul

PETRU

Arhiepiscopul Chișinăului,

Mitropolitul Basarabiei

și Exarhul Plaiurilor

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău