Pastorala Înaltpreasfințitului Petru de Sfintele PAȘTI

  • 11 Aprilie 2015 17:37
Pastorala Înaltpreasfințitului Petru de Sfintele PAȘTI

† PETRU Din mila lui DumnezeuArhiepiscop al Chișinăului,Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLERȘI PREAIUBIȚILOR CREDINCIOȘI DIN SFÂTA ȘI DE DUMNEZEU PĂZITA MITROPOLIE A BASARABIEI: HAR, MILĂ ȘI PACE DE LA HRISTOS DOMNUL NOSTRU,IAR DE LA NOI PĂRINTEȘTI BINECUVÂNTĂRI „Înviind Iisus din…

† PETRU

 Din mila lui Dumnezeu

Arhiepiscop al Chișinăului,

Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

 

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER

ȘI PREAIUBIȚILOR CREDINCIOȘI DIN SFÂTA ȘI DE DUMNEZEU PĂZITA MITROPOLIE A BASARABIEI: HAR, MILĂ ȘI PACE DE LA HRISTOS DOMNUL NOSTRU,

IAR DE LA NOI PĂRINTEȘTI BINECUVÂNTĂRI

 

„Înviind Iisus din mormânt,

precum a zis mai înainte, ne-a dăruit nouă viață veșnică și mare milă”

(Din Catavasiile Paștilor)

 

Hristos a înviat!

 

Preacuvioși și Preacucernici Părinți,

Iubiți credincioși și credincioase,

 

Potrivit tradiției, an de an, în minunatul anotimp al primăverii, când toate renasc la viață, Biserica dreptmăritoare sărbătorește un eveniment extraordinar, și anume, - Învierea Domnului nostru Iisus Hristos - și vestește neîncetat lucrarea minunată a lui Dumnezeu, care revarsă iubirea Sa milostivă și sfințitoare asupra omului și a întregii creații. Și în această zi de Sărbătoare a sfintelor Paști, când ne bucurăm împreună de Învierea Mântuitorului, vă întâmpinăm și Noi cu drag pe fiecare dintre dumneavoastră cu salutul biruinței prin cuvintele vechi și sfinte: Hristos a Înviat!

 

Astăzi toate s-au umplut de lumină: bisericile, inimile și chipurile oamenilor, natura cu haina ei de sărbătoare și noi toți care prăznuim și cântăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le. Anume prin aceste cuvinte prin care credincioșii pe parcursul a mai multor veacuri se salută unii pe alții în luminoasele zile aleSărbătorilor Pascale și care mărturisesc lumii despre adevărul evenimentului, care a avut loc cu două mii de ani în urmă, se conține o putere enormă interioară și sfințitoare. În ele se împreunează și vestirea biruinței asupra morții, și chemarea la bucurie, urarea de pace, speranța și mângâierea pentru fiecare binecredincios.

 

Iubiți fii și fiice duhovnicești,

 

Învierea lui Iisus petrecută, în tainica lumină și atotputernicie a lui Dumnezeu, se arată a fi pentru noi creștinii deplina manifestare a dragostei Tatălui Ceresc. Ea ne vorbește astăzi despre demnitatea și vocația noastră, precum și despre posibilitatea vieții depline și a vieții veșnice. Mântuitorul, care a fost născut din Preacurata Fecioara Maria, a suferit mult și fără de vină, a fost trădat, a fost pălmuit, a fost răstignit și a murit pe cruce între doi tâlhari. Apoi a înviat din morți:“S-a sculat precum a zis” (Mt. 28, 6). Dragostea pentru omul chemat la demnitatea cerească și la frumusețea dumnezeiască l-a urcat pe Hristos pe Cruce, de unde neîncetat se roagă Tatălui Ceresc, spre iertarea noastră a tuturor: „Parinte, iarta lor, că nu stiu ce fac” (Lc. 23, 34). Acea dragoste ne împacă neîncetat cu Tatăl nostru cel din ceruri, redă sufletului nostru, lumina frumuseții dumnezeiești prin iertare, dar și trupului nostru stralucirea Trupului Său înviat, precum ne spune și Sfântul Ioan Gură de Aur: „Dacă trupul nostru este mădular al lui Hristos, și dacă Hristos a înviat, apoi negreșit că și trupul va urma Capului” ( Omilia XVII). Depășind acea stare de înstrăinare a omului față de Dumnezeu, Mântuitorul ne-a dat posibilitatea de a ne uni cu El. Astfel, prin Crucea lui Hristos ni s-a dăruit nouă, oamenilor, învierea. Hristos a biruit moartea duhovnicească, sufletească și trupească. Luând firea noastră s-a asemuit nouă întru totul, în afară de păcat. Prin viața Sa de pe pământ și prin suferințele de pe cruce, El a arătat pilda celei mai mari smerenii și ascultări față de Tatăl ceresc, pilda luptei cu ispitele și tentațiile, iar prin Învierea Sa a nimicit lanțurile păcatului și ne-a dat puteri și mijloace să biruim, și noi, la rândul nostru, răul. Totodată, trebuie să remarcăm că Învierea Domnului nostru Iisus Hristos nu este ceva separat de noi, ci este ceva care trebuie să se întâmple și în noi. Viața unui creștin adevărat, a unui creștin botezat și trăitor al Evangheliei, este de fapt o viață în Înviere. Noi am înviat împreună cu Domnul Hristos, trăim în Înviere, suntem fiii Învierii. Pentru aceasta datori suntem să ne curățim de păcatele noastre, să nu mai admitem în viața noastră nici un fel de lucru rău și numai astfel, întărindu-ne prin virtuți nobile, ne putem uni cu Hristos.

 

Iubiți credincioși,

 

Intr-o lume întinată de intunericul păcatului, când amenințările cu război și chiar numeroase ciocniri armate, frământă omenirea, chemarea Bisericii “unul pe altul să îmbrățișăm, să iertăm toate pentru Înviere”, poate părea pentru unii ieșită din comun sau chiar paradoxală. E dureros să vezi câți oameni se îndeletnicesc și astăzi cu aprinderea focului mâniei, la ei acasă și la alții, cu purtarea de vorbe urâte și cu clevetirea cea ucigătoare de suflete. Aceștea nu sunt fiii lui Dumnezeu, căci fiii lui Dumnezeu sunt făcători de pace, ne învață Evanghelia. Acolo unde este ură și dușmănie, unde inima este închuiată față de aproapele, fratele nostru, cel zidit după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, nu poate avea loc bucuria cea adevărată, sinceră și curată. Deci, datori suntem, să ne straduim a pastra curată lumina Invierii lui Hristos: “Să ne curățim deci, simțirile, ca să vedem pe Hristos înviat din morți, tuturor viață dăruind”.

 

Cunoscând circumstanțele socio-culturale, economice și politice în care trăim, sărbătoarea de azi ne pune din nou în fața mesajului central al credinței noastre, vorbindu-ne de biruință și speranță: viața a biruit moartea, omul poate învinge răul și păcatul. Nimicind moartea trupească, Hristos ne-a făgăduit viața veșnică, ca o schimbare a întregii firi omenești.În mod tainic, prin Învierea Domnului ni s-a arătat și chipul învierii noastre viitoare. Iar aceasta, pentru ca Invierea lui Hristos nu este doar un adevăr istoric, ci și piatra de temelie a credinței noastre în existența vieții veșnice.

 

Iubiți frați și surori întru Hristos Domnul,

 

Anul 2015 este dedicat Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii.Deci, fiecare dintre noi suntem chemați și avem datoria nobilă și sfințitoare, să fim misionari, să împărtășim bucuria despre Mântuitorul nostru cel Înviat cu toți acei care au nevoie de atenția și grija noastră, cu cei bolnavi, cei bătrâni, cu cei suferinzi, cei mai triști ca noi, cei care zac în temnițe, cei lipsiți de mijloace de existență și de un acoperiș de asupra capului. Și la fel ca femeile mironosițe și sfinții apostoli, care au fost martorii Învierii, să vestim cu credință și îndrăzneală, atât apropiaților, cât și depărtaților noștri, vestea cea bună că Hristos cu adevărat a Înviat!Mesajul Sfântului Apostol Pavel este grăitor și semnificativ în acest sens: “Vă aduc aminte, fraților, Evanghelia pe care v-am binevestit-o, pe care ați primit-o, întru care și stați,  prin care sunteți mântuiți (…) căci v-am dat, întâi de toate, ceea ce și eu am primit, că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; și că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după Scripturi; și că s-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece” (1 Cor. 15, 1-5).

 

Vă doresc tuturor, precum și celor scumpi și dragi ai dumneavoastră, să aveți parte de har, lumină și bucurie în această mărită Sărbătoare, iar pacea sufletească să fie mereu cu voi cu toți!

 

Adevărat a Înviat!

 

Al vostru către Hristos Domnul rugător și de tot binele doritor,

 

† PETRU

Arhiepiscop al Chișinăului,

Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău