Pașaportul R. Moldova, locul 88 în lume. România se află pe locul 36, Rusia pe 94

  • 09 Ianuarie 12:46
Pașaportul R. Moldova, locul 88 în lume. România se află pe locul 36, Rusia pe 94

În topul celor mai puternice pașapoarte din lume R. Moldova ocupă locul 88 și, dintre țările CSI, se situează pe poziții mai bune ca Rusia, care se află pe locul 94, dar și decât alte țări ex-sovietice, transmite IPN cu referință la VisaGuide.World, un sistem de clasificare a pașapoartelor care evaluează pașapoartele din 199 de țări și teritorii în baza a diferiți factori pentru a determina puterea acestora.

Belarus se situează pe locul 107, încă mai jos în clasament aflându-se Kazahstan, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan, care încheie lista pe locul 167, menționează VisaGuide.World.

Din grupul țărilor membre ale CSI doar pașaportul georgian are o capacitate de trecere a frontierelor mai mare decât cel emis de R. Moldova.

Țările baltice care au obținut independența odată cu Republica Moldova, dar au gestionat altfel lucrurile, arată și alte rezultate. Pașaportul lituanian este pe locul 24, cel estonian pe 30 și cel leton pe 33 în lume.

România se află pe locul 36, iar Bulgaria pe locul 39 în topul celor mai puternice pașapoarte. Deținătorii unui pașaport românesc pot intra în 111, iar ai celui bulgar în 106 țări fără a cere viză.

Cetățenii din R. Moldova pot merge în 89 de state fără vize.

Potrivit VisaGuide.World, în anul 2024 pașaportul spaniol este cel mai puternic din lume. Acesta este urmat de cele din Germania, Singapore, Italia și Franța, care se află în top cinci pe listă.

SUA se află pe poziția 40, cu acces în 144 de state, Marea Britanie pe locul 28.

Pe ultima poziție în top se află Somalia, cu 10 țări în care cetățenii acestui stat pot intra fără viză, în timp ce aproape de ei sunt și Afganistan și Siria, cu 7 țări pe care le pot vizita fătă viză.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Mon
22
Tue
20
Wed
10
Thu
7
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău