Pașapoarte sanitare pentru călătoriile estivale. Ce a decis Guvernul Italiei

  • 29 Mai 2020 18:18
Pașapoarte sanitare pentru călătoriile estivale. Ce a decis Guvernul Italiei

Ministrul italian al afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins joi ideea instituirii unor ''pașapoarte sanitare'', propusă de unele regiuni italiene pentru călătoriile în timpul acestei verii în contextul pandemiei de coronavirus, el considerând că o asemenea măsură ar fi neconstituțională, relatează agenția EFE, potrivit AGERPRES.

''O regiune nu poate adopta măsuri care să îngrădească libera circulație a persoanelor'', a spus oficialul italian în fața unei comisii a parlamentului de la Roma.

Instituirea unor ''pașapoarte sanitare'', adică certificate care să ateste că turistul a fost testat negativ pentru noul coronavirus, a fost propusă mai întâi de regiunea Sardinia, fiind susținută și de Sicilia pentru a fi aplicată începând din 3 iunie, când va fi restabilită libertatea de circulație între regiunile italiene după relaxarea restricțiilor antiepidemice și vor fi de asemenea deschise granițele pentru străini.

Insulele Sardinia și Sicilia sunt semnificativ mai puțin afectate de epidemia COVID-19, care se manifestă mai ales în nordul Italiei, și doresc printr-un asemenea ''pașaport'' să de protejeze de o eventuală creștere a cazurilor de contaminare.

Președintele regiunii Sardinia, autonomistul Christian Solinas, a criticat declarația ministrului Francesco Boccia, pe care a descris-o drept ''o inutilă litanie centralistă pentru asigurarea supremației totale a statului''.

În schimb, primarul orașului Milano, capitala Lombardiei, regiunea cea mai afectată de epidemie, a calificat inițiativa celor două regiuni insulare drept o ''discriminare''.

Această propunere va fi examinată vineri și de Conferința Stat-Regiuni, dar guvernul are ultimul cuvânt.

După ce a înregistrat de la începutul epidemiei 231.139 de infectări cu noul coronavirus, dintre care 33.072 de decese, Italia relaxează treptat măsurile de izolare menite să stopeze răspândirea virusului, dar în ultimele zile a stârnit îngrijorare o nouă creștere a infectărilor în regiunile Lombardia și Piemonte.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău