PAS și-a prezentat raportul de activitate pentru doi ani de guvernare. Analistul Nicolae Negru: „Oamenii au așteptat mai mult, dar cine a putut să prevadă acest război?”

  • 10 Iulie 2023 15:05
PAS și-a prezentat raportul de activitate pentru doi ani de guvernare. Analistul Nicolae Negru: „Oamenii au așteptat mai mult, dar cine a putut să prevadă acest război?”

Partidul Acțiune și Solidaritate și-a prezentat astăzi raportul privind principalele realizări în cei doi ani de când se află la guvernare. Potrivit conducerii PAS, realizările țin, în special, de păstrarea păcii și securității în Republica Moldova, de dezvoltarea economică, reformarea justiției, modernizarea infrastructurii, realizarea parcursului european. Analiștii politici consideră că actuala guvernare a reușit să mențină statul pe linia de plutire, însă mai sunt multe de făcut pe domeniul economic și reforma justiției, apreciază aceștia. Relatează Victoria Cernea.

Condamnarea oligarhului fugar Ilan Șor și scoaterea în afara legii a partidului său, reîntoarcerea Aeroportului Chișinău în gestiunea statului, impunerea cu sprijinul partenerilor străini a unui pachet de sancțiuni unui grup de persoane care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, oficializarea limbii române și retragerea țării noastre din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente sunt doar câteva dintre cele mai importante realizări ale guvernării PAS, potrivit liderului formațiunii Igor Grosu.

„La doi ani, Moldova merge pe o cale nouă – calea aderării la UE. Această cale a fost posibilă datorită solidarității și curajului moldovenilor. Am început schimbări în cele mai importante domenii. Am pornit lucruri importante în justiție, prin evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor din țară. Primele rezultate au început să apară. Ilan Șor a fost condamnat definitiv în dosarul furtului miliardului și va trebui să întoarcă la stat 5 miliarde de lei”, spune președintele Parlamentului.  

Premierul Dorin Recean a trecut, de asemenea, în revistă principalele realizări ale Guvernului PAS, printre care oferirea de compensații pentru aproape un milion de persoane în sezonul rece în valoare de 4 miliarde de lei, implementarea programului „Satul European” și construirea a peste 100 de kilometri de rețele de apă și canalizare de care beneficiază peste 7 mii de gospodării, construirea de școli și grădinițe.

Darea în folosință a primului pod peste Prut, Leova-Bumbăta, de la independență încoace, și planuri pentru reabilitarea și construirea altor câteva poduri cu România, conectarea la sistemul energetic european ENTSO-E sunt  alte câteva reușite care ajută Republica Moldova să se conecteze la Uniunea Europeană, a menționat premierul Dorin Recean.

Actuala guvernare a avut de trecut prin încercări mai grele ca niciodată, cauzate de războiul din Ucraina și șantajul pe care a dorit să îl exercite Rusia asupra Republica Moldova prin reducerea volumlui de gaze, a constatat analistul politic Nicolae Negru pentru „Radio Chișinău”. În opinia sa, cu toate acestea, statul a reușit să se mențină pe linia de plutire. Nicolae Negru.

„Guvernarea a făcut față acestei crize energetice, a ieșit pe piața europeană a gazelor, va procura gaze împreună cu platforma Uniunii Europene, ceea ce este mai avantajos. Per general, avem o impresie pozitivă despre acțiunile Guvernului, deși, desigur, că există spațiu și motive de nemulțumire. Oamenii au așteptat mai mult, dar cine a putut să prevadă acest război al Rusiei împotriva Ucrainei? Nu a putut să-l prevadă nimeni”, a declarat Nicolae Negru.

Potrivit analistului Ion Tăbârță, cea mai importantă realizare a guvernării PAS este obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat  la UE. La capitolul nereușite, Ion Tăbârță a plasat domeniul economic și  reforma justiției.

 „Activitatea PAS poate fi împărțită în trei categorii: reușite, nereușite și acțiuni la care nu putem face o estimare clară. Politica externă este o reușită, evident. O altă reușită este faptul că guvernarea PAS a menținut Rep. Moldova în albia stabilității. Nereușitele țin de domeniul economic, or care a fost esența mesajului electoral «Vremuri bune»? Până acum nu este prea clară viziunea integrată a PAS-ului în domeniul economic” , susține analistul. 

Partidul Acțiune și Solidaritate fondat de actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău și susține de doi ani o guvernare pro-europeană și pro-reforme

Partidul Acțiune și Solidaritate fondat de actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, deține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău și susține de doi ani o guvernare pro-europeană și pro-reforme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău