PAS propune modificarea legislației pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități
-
10 Martie 2021 16:14
Doar una din cinci persoane cu dizabilități din Republica Moldova este angajată în câmpul muncii, în timp ce în România fiecare a doua persoană cu nevoi speciale muncește, iar în Estonia două din trei persoane cu dizabilități au un job. În Republica Moldova sunt valorificate doar 5-10 la sută din resursele bugetare destinate încurajării angajării persoanelor cu dizabilități, a menționat, în cadrul unui briefing de presă, deputatul Dan Perciune. Potrivit parlamentarului, fracțiunea PAS propune modificarea legislației privind promovarea ocupării forței de muncă, transmite IPN.
„Statul Republica Moldova face prea puțin pentru a stimula angajarea persoanelor cu dizabilități și pentru a ajuta atât angajatorii, cât și aceste persoane să se integreze pe piața muncii. Salariile mai mici, lipsa unei infrastructuri de transport adecvate, lipsa oportunităților educaționale, ajustate la nevoile acestor persoane, inaccesibilitatea clădirilor, sunt doar unele problemele care determină ocuparea atât de redusă a acestei categorii de persoane”, a spus Dan Perciun.
Deputatul a relevat că statul cheltuiește mult pe diverse plăți sociale, în loc să investească, în primul rând, în instruirea și angajarea persoanelor cu nevoi speciale. În ultimii ani, au fost implementate mai multe măsuri pentru a încuraja angajatorii să ia la lucru mai multe persoane cu dizabilități, dar impactul acestor măsuri este redus. În 2020, prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, au fost plasate în câmpul muncii doar 215 persoane cu nevoi speciale, cu doar 18 mai multe decât în 2019, notează parlamentarul. Resursele alocate de stat pentru stimularea angajării persoanelor cu dizabilități nu se valorifică. Din 4,6 mln lei alocați în buget în 2019, s-au cheltuit doar 5 la sută. Din 25 mln lei planificați în acest scop în 2020, s-au cheltuit numai 10 la sută. Bani sunt, dar aceștia nu sunt utilizați, a remarcat Dan Perciun.
Pentru stimularea angajării persoanelor cu dizabilități, PAS propune modificarea Legii nr.105 privind promovarea ocupării forței de muncă, și anume acordarea dreptului angajatorului de a utiliza subvenția pentru amenajarea locului de muncă nu doar pentru echipamente, ci și pentru adaptarea spațiului de muncă pentru nevoile persoanei cu dizabilități. De exemplu, pentru angajarea unui translator de limbaj mimico-gestual sau pentru adaptarea veceului nevoilor persoanei cu nevoi speciale.
Totodată, PAS propune majorarea subvenției pentru compensarea salariului persoanei cu dizabilități, de la 30 la sută la 50 la sută din salariul mediu pe economie, crearea unui nou tip de subvenții, pentru compensarea cheltuielilor de transport pentru persoanele cu dizabilități, acordarea dreptului angajatorilor din sectorul public, nu doar din cel privat, de a beneficia de subvenția adaptarea locului de muncă necesităților persoanelor cu nevoi speciale. În prezent această subvenție este disponibilă doar companiilor private.
Potrivit deputatului Dan Perciun, aceste modificări nu necesită cheltuieli suplimentare și vor putea fi realizate din contul utilizării depline a resurselor financiare planificate în bugetul pentru anul 2021, în scopul angajării persoanelor cu nevoi speciale.
Date ale Biroului Național de Statistică arată că în Republica Moldova sunt înregistrate circa 177 mii de persoane cu nevoi speciale.