PAS propune ca dobânda efectivă la credite să fie indicată cu caractere mari în materialele publicitare

  • 14 Decembrie 2021 13:24
PAS propune ca dobânda efectivă la credite să fie indicată cu caractere mari în materialele publicitare

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate vin cu o inițiativă legislativă pentru o transparență mai mare în publicitatea de accesare a creditelor. Mai exact, se va cere ca dobânda anuală efectivă să fie prezentată cu caractere de trei ori mai mari față de altă informație din publicitate, a precizat deputatul Dorian Istrati. La o conferință de presă, parlamentarul a declarat că este o acțiune care vine să ofere consumatorului o claritate mai mare în ceea ce privește creditele de consum și cele ipotecare, transmite IPN.

Proiectul propune amendarea Legii privind contractele de credite pentru consumatori, a Codului Civil și a Legii cu privire la banca națională a Moldovei. Modificări vor fi făcute și în mai multe acte normative. „Fiind ademeniți de publicitatea deseori netransparentă a creditelor, cetățenii ajung la limita sărăciei, riscând să își piardă bunurile din cauza unui credit de câteva mii de lei. Acest lucru este cauzat de gradul scăzut de cunoștințe ale populației în domeniul financiar-bancar, dar și influența considerabilă a publicității netransparente a creditelor, care este furnizată sub aspect eronat consumatorului”, a menționat Dorian Istrati.

O altă modificare propusă ține de interzicerea aplicării dobânzii flotante la creditele în sumă de până la trei salarii medii pe economie. Achitând dobânda fixă, stabilită la semnarea contractului, consumatorul va evita „surprizele”, când dobânda crește substanțial în câteva luni după ce creditul a fost contractat.

De asemenea, proiectul propune obligarea creditorului să notifice electronic debitorul de fiecare dată când rata medie a dobânzii pe sectorul bancar a scăzut cu un punct procentual față de rata medie din data semnării contractului de credit. De asemenea, dispune Băncii Naționale să sistematizeze informația pe o platforma interbancară care va permite identificarea alternativelor de credite mai favorabile.

Inițiativa va fi înregistrată în scurt timp la secretariatul Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău