PAS propune ca agențiile particulare de pază să nu mai poată oferi servicii statului

  • 23 Aprilie 2021 10:49
PAS propune ca agențiile particulare de pază să nu mai poată oferi servicii statului

Deputații PAS propun amendarea alineatului 10 al articolului 23 din Legea privind activitatea particulară de detectiv și pază. Mai exact, prin amendament, se va interzice agențiilor particulare de pază să ofere servicii instituțiilor statului, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul PAS, Ion Groza, a spus că există servicii de pază de stat care nu pot să aibă acces la contracte care ar trebui, de fapt, să le revină lor, dar ajung să fie semnate cu agenții particulare. Odată cu implementarea acestui proiect, instituțiile statului și edificiile de stat vor putea fi protejate doar de către instituții de pază de stat. 

Deputatul PAS, Dan Perciun, susține că proiectul vine să combată un fenomen bine cunoscut, și anume acela când instituții strategice ale statului sunt păzite de companii private afiliate conducerii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sau anumitor persoane publice cu probleme penale.

„Problema este veche și datează încă din perioada Plahotniuc, atunci când bine-cunoscuta companie Argus, deținută la acea etapă de fostul viceministru de interne Zubic, asigura pe bandă rulantă paza instituțiilor strategice ale statului Republica Moldova”, a declarat deputatul.

Potrivit lui Dan Perciune, după iunie 2019 ,această practică nu a încetat. A fost preluată de către noua conducere a ministerului de interne, a remarcat deputatul, făcând referire la ultimele investigații în acest sens apărute în spațiul public. De asemenea, spune Dan Perciune, sunt companii private de pază care îi aparțin lui Ilan Șor, dar care păzesc sediile unor judecătorii.

Deputații au specificat că proiectul este identic cu un alt proiect adoptat în 2019, dar care a fost retras din motive necunoscute din Parlament și abrogat de către Guvern.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău