PAS: Ieri seara, majoritatea PSRM- Șor a adoptat „legi toxice pentru cetățeni”

  • 17 Decembrie 2020 18:36
PAS: Ieri seara, majoritatea PSRM- Șor a adoptat „legi toxice pentru cetățeni”

Deputații PAS consideră că ieri seara, 16 decembrie, în Parlament, majoritatea PSRM- Șor a adoptat „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului, legi toxice pentru cetățenii Republicii Moldova”. La un briefing de presă, deputatul Igor Grosu, președinte interimar al PAS, a declarat că scopul acestor legi este de a ademeni electoratul în alegerile anticipate. „Ieri noaptea, Dodon și Șor au transformat această clădire, Parlamentul Republicii Moldova, în peștera tâlharilor și hoților. Dodon și Șor au împărțit ceea ce nu le aparține, banii cetățenilor. Dacă ei cred că vor flutura în campania electorală cu legi adoptate cu încălcări, fără avizele Guvernului, se înșală amarnic”, a spus deputatul, citat de IPN.

Radu Marian, vicepreședinte PAS, a spus că bugetul și politica bugetar-fiscală nu includ nicio măsură reală de susținere a mediului de afaceri și a salariaților. „Au lăsat în continuare economia să se descurce pe cont propriu. Suntem într-o criză profundă, 60 000 de oameni fără loc de muncă, 1/3 din firme aflate în faliment, iar refuzul lor de a veni cu ajutor pentru business este grăitor despre calitatea acestei guvernări”, a spus deputatul.

Vicepreședintele PAS, Dan Perciun, a spus că, drept urmare a legilor votate ieri, prețurile la medicamentele eliberate fără rețetă vor crește. „Medicamentele compensate vor începe să dispară din farmacii, iar la fiecare colț de stradă ne va aștepta câte o gheretă ambulantă a lui Șor, unde se vor vinde medicamente de proastă calitate, care vor pune în pericol viața oamenilor”, a spus Dan Perciun.

Referitor la reducerea vârstei de pensionare, deputatul a afirmat că acesta este doar „un truc” al lui Igor Dodon. „Vin alegerile anticipate și Dodon și-a adus aminte de pensionari. Trebuie să înțelegem că reducerea vârstei de pensionare astăzi, în condițiile crizei economice, de fapt va însemna pensii mai mici”, a subliniat deputatul.

Vicepreședintele PAS, Vladimir Bolea, a declarat că propunerea privind majorarea de la 8% la 12% a cotei TVA aplicate la importul și/sau livrarea internă a producției agricole a fost nejustificată și insuficient argumentată. „Această măsură, destul de complexă, afectează întreaga ramură a agriculturii și zootehniei, cu repercusiuni directe asupra întregului lanț valoric și prețului de achiziție pentru consumatorii finali”, a spus deputatul.

Deputatul Sergiu Litvinenco a specificat că toate legile adoptate ieri ridică mari probleme de constituționalitate. „Constituția spune foarte clar că amendamentele care majorează veniturile sau cheltuielile trebuie obligatoriu acceptate de Guvern. Noi avem legi care au fost votate în general fără existența vreunui aviz al Guvernului. Dar avem și legi unde Guvernul a spus că lasă decizia la discreția Parlamentului. Aceasta, la fel, este neconstituțional”, a spus Sergiu Litvinenco.Deputații PAS

Referitor la modificările la Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, deputatul a spus că există mari rezerve față de activitatea ANI. „Chiar și această instituție controlată de socialiști nu a putut închide ochii la decalajele imense dintre averile și veniturile în cazul unor deputați ai PSRM. Pentru că și din cosmos se vede cum unii deputați socialiști declară zero venituri și au castele și mașini de milioane. Evident că astea sunt obținute cu bani din mită, corupție, „kulioace”. Și iată că acești parlamentari care au obținut averi ilegale au decis de facto să se grațieze. Vorbim de o grațiere mascată a celor care nu-și pot justifica averile. Au dat o lege prin care practic au anulat dosarele prin care se investigau propriile ilegalități. Acest lucru este desigur neconstituțional”, a spus Sergiu Litvinenco.

Fracțiunea PAS nu exclude faptul că va depune sesizări la Curtea Constituțională. „Cert este că nicidecum nu vom lăsa ca legile adoptate cu încălcarea Constituției să rămână în vigoare”, a conchis Sergiu Litvinenco.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău