PAS din CMC propune achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private

  • 23 Martie 2021 16:17
PAS din CMC propune achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private

Fracțiunea PAS din Consiliul municipal Chișinău propune achiziționarea serviciilor de transport de la companiile private. Potrivit consilierilor PAS, aceasta ar fi o soluție pentru depășirea crizei transportului public din Chișinău pe timp de pandemie, „o soluție rapidă, calitativă, transparentă și fără cheltuieli inutile a banului public”, transmite IPN.

La o conferință de presă, Roman Cojuhari, consilier PAS, a declarat că propunerea este mai eficientă decât cea a primarului, care intenționează să procure direct 100 de unități de transport rulate. Alesul local a argumentat că achiziția serviciilor de transport de la companiile private va permite ca unitățile de transport să fie puse pe rute în 3-4 săptămâni și va timp pentru a desfășura licitația într-un mod transparent. Altfel, nu se va putea controla calitatea serviciilor prestate, deoarece în continuare acest serviciu va fi prestat de PUA, întreprindere care e fără director și Consiliu de administrare. PAS îndeamnă primarul să renunțe la ideea de a achiziționa direct autobuzele, cu toate riscurile și cheltuielile aferente și să susțină inițiativa PAS.

Alexandr Trubca, vicepreședintele Fracțiunii PAS, a declarat că soluția este de necesitate urgentă,întrucât Chișinăul este în condiții de pandemie și are nevoie de 6-7 sute de unități de transport. În opinia sa, intenția primarului de a cumpăra direct, fără licitație, cele 100 de autobuze rulate nu este o soluție. Nu e clar cine va asigura identificarea acestor autobuze, care trebuie căutate, cine va negocia prețul, cine va plăti și realiza verificarea tehnică.

Primarul capitalei, Ion Ceban, le-a cerut colegilor la ședința operativă din 15 martie să pregătească demersurile necesare pentru procurarea prin negocieri directe a celor 100 de autobuze pe care municipalitatea și le propune să le achiziționeze. Edilul a spus că aleșii locali ar fi de vină pentru eșuarea licitației, care a fost anulată după ce Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor a dispus revizuirea ofertelor.

Decizia prin care municipalitatea i-a atribuit companiei ISUZU contractul de achiziții publice pentru livrarea a o sută de autobuze pentru capitală a fost anulată în luna noiembrie anul trecut. Hotărârea venise după ce alți participanți la licitație au contestat rezultatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău