Partidul Șor a protestat la sediul Delegației Uniunii Europene la Chișinău

  • 06 August 2020 11:02
Partidul Șor a protestat la sediul Delegației Uniunii Europene la Chișinău

Partidul Șor a protestat la sediul Delegației Uniunii Europene la Chișinău față de unele declarații ale ambasadorului european, Peter Michalko, în legătură tărăgănarea dosarului în care este vizat liderul formațiunii, Ilan Șor, cercetat pentru implicare în furtul miliardului și fugit din Republica Moldova.

Președinta fracțiunii parlamentare a Partidului Șor, Marina Tauber, a cerut structurilor europene demisia lui Peter Michalko și rechemarea lui din funcția de ambasador al Uniunii Europene la Chișinău. Ea a declarat că Peter Michalko ar fi făcut presiuni asupra justiției, solicitând deschis condamnarea lui Ilan Șor, fapt ce ar încălca statutul său de diplomat și prezumpția de nevinovăție.
Delegația UE nu a comentat deocamdată acest protest, dar Ambasadorul Peter Michalko a publicat pe pagina sa un link la raportul companiei Kroll, de pe pagina Băncii Naționale, în care se arată implicarea mai multor companii afliate lui Ilan Șor în delapidarea sistemului bancar moldovenesc.
Acum două zile, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat la un post de televiziune, că tărăgănarea examinării dosarului Șor ”pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența și în activitatea organelor de drept”.
Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare, în 2017, pentru implicarea în furtul miliardului, dar Curtea de Apel Cahul, la care a fost transferat dosarul nu s-a pronunțat de atunci pe marginea acestuia. Deputatul, care a plecat din Republica Moldova în vara anului trecut, odată cu schimbarea guvernării, este anunțat în căutare internațională, din iulie 2019 și pe numele său a fost emis și un mandat de arest.

Delegația UE nu a comentat deocamdată acest protest, dar Ambasadorul Peter Michalko a publicat pe Facebook un link la raportul companiei Kroll, de pe pagina Băncii Naționale, în care se arată implicarea mai multor companii afiliate lui Ilan Șor în delapidarea sistemului bancar moldovenesc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,37
Cer fragmentat
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău